SDP BiH o prijavi protiv Dodika
0

'Svi moraju odgovarati za svoja (ne)djela'

Sarajevo-x.com
Nakon informacije da je SIPA Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv premijera RS-a, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a u iznosu od skoro 145 miliona KM, saopćenjem za javnost oglasio se SDP BiH ističući da cjelokupnoj javnosti sada postaju jasni nervoza i agresivnost koju posljednjih dana ispoljava Milorad Dodik.

U saopćenju za javnost SDP BiH stoji: "Svi smo bili svjedoci višemjesečnih opstrukcija i opiranja Dodikove Vlade da preda poslovnu dokumentaciju SIPI i OHR-u vezanu za građevinske poduhvate u ovom manjem bh. entitetu. Niko nikada iz Vlade RS-a nije odgovorio na pitanja zašto je kilometar auto-puta u RS-u duplo skuplji nego bilo gdje drugo u Evropi, zašto je zgrada Vlade RS-a plaćena pet puta više od planiranog i zašto su svi veći objekti građeni mimo tendera i Zakona o javnim nabavkama."

SDP BIH je ponovio da još jednom poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu, Tužilaštvo i Sud naše zemlje da u okviru svog mandata i nadležnosti učine sve da ovaj slučaj što prije dobije svoj sudski epilog bez političkih i bilo kojih drugih vaninstitucionalnih pritisaka izvan pravosudnog sistema.

"Ovo mora biti proces kojim će se doći do istine i suditi isključivo pojedincima, a ne institucijama i narodima iza kojih se svaki kriminal u ovoj zemlji nastoji sakriti. Ne ulazeći u preceduralne aspekte ove krivične prijave insistiramo da se dođe do istine i pravde u ovom slučaju. Svi oni koji raspolažu i upravljaju parama poreskih obveznika naše zemlje moraju odgovarati za sva svoja (ne)djela.", ističe se u saopćenju.