BiH
0

Svi detalji Sarajevskog atentata u knjizi Valerijana Žuje

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U izdanju JU Muzej Sarajeva uskoro bi trebalo da bude objavljena knjiga pod nazivom "Sarajevski atentat", autora Valerijana Žuje.
Valerijan Žujo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Valerijan Žujo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na pres-konferenciji tim povodom u Muzeju "Sarajevo 1878 - 1918" autor je naglasio da će ta knjiga sadržavati dosta detalja vezanih za ovaj atentat, od kojih su mnogi gotovo zaboravljeni ili su rijetko objavljivani. Bit će i stvari koje, kako kaže, nikad nisu objavljene u knjigama, i to vrlo zanimljivih.

"Većina onoga što je relevantno za Sarajevski atentat dostupno je online. Sad s dva klika možete doći do desetine knjiga o Atentatu, u PDF formatu.

Prema tome, potrebno je imati neka predznanja, dobre nerve, dobru kondiciju, a i motiv. Moj motiv je to što držim do ove i sličnih kuća u gradu. Oni koji bi trebalo da drže do toga, nažalost, ne drže. Gotovo niko dosad ne pokazuje interesovanje za ovo što mi radimo. Ipak, mi ćemo to uraditi sigurno jer nikad ne odustajemo i uradit ćemo to kako valja", kazao je Žujo.

Knjiga će imati tri dijela, a posebno bitnim autor smatra središnji dio koji je naslovio glosarom. To je, kaže, glosar Sarajevskog atentata.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Odlučio sam da, za oko mjesec dana nakon izlaska ove knjige, objavim kao posebno, prošireno ilustrovano izdanje upravo glosar. To će biti prva knjiga te vrste. Htio sam napraviti sumu činjenica, obradim ih kako treba i prezentirati. Tako da držim do dostojanstva čitaoca, ništa mu ne sugeriram", kazao je.

Prema njegovim riječima, prvi dio knjige je zapravo hronološki pregled također činjenica u kojem se navodi sve ono ono što je pouzdano utvrđeno, i to vrlo široko.

Žujo kaže da o temi Sarajevskog atentata nije objavljeno dosta kvalitetnih knjiga. Među kvalitetnim izdvojio je one autore poput Vladimira Dedijera i Nikole Trišića.

U objavljenim knjigama o toj temi, kaže, ima i dosta materijalnih propusta od kojih su se mnogi mogli izbjeći. Ipak, to, kaže, ništa ne umanjuje kvalitet tih knjiga, ali je „obaveza da se svaka uočena greška ispravi“.

Planirano je da knjiga "Sarajevski atentat" bude objavljena početkom aprila, a broj stranica ovisit će prije svega od količine dokumentarnog materijala.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Tu, kaže autor, ima izuzetnih stvari, a nastojat će da bude što više neobjavljivanih. Objavljivanih samo ako su prvorazredne.

Atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine poznat je kao Sarajevski atentat. Taj atentat poslužio je kao povod za početak Prvog svjetskog rata.