Kultura
14

Valerijan Žujo predstavlja knjigu "Sarajevski atentat"

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Knjiga "Sarajevski atentat" autora Valerijana Žuje bit će predstavljena u četvrtak, 6. februara, u Muzeju Sarajevo 1878 -1918.

Knjiga ima tri osnovna dijela i obuhvata prilike uoči atentata, profile glavnih aktera, pripreme zavjerenika, put nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge u Sarajevo, atentat, prijevoz posmrtnih ostataka nadvojvode i vojvotkinje do Beča i Artštetena, proces atentatorima, te njihovu sudbinu.

Knjiga će biti glavni izvor podataka, praktični handbook, ne samo za početak svakog istraživanja, nego i za preciznu i potpunu informaciju.

Kada je riječ o detaljima, nije bilo nikakvih ograničenja, jer je autor smatrao da ne može biti viška činjenica, pa makar one bile i marginalne. To ovu knjigu razlikuje od ostalih, jer su druge, u najvećem broju slučajeva, bile tematske, imale su konkretnu problemsku zadaću ili su se bavile sasvim određenom dimenzijom slučaja.

Sporenja nakon atentata uglavnom se temelje na dojmovima, tumačenjima, emocijama, predrasudama, ideološkim konceptima, navijačkim strastima, mitomanskim maglama i izmaglicama, falsifikatima i, počesto, na vulgarnim izmišljotinama.

Ogromna energija je potrošena upravo u toj sferi u kojoj dominira proizvoljnost, sklonost ka fantastici i sveopćoj iracionalnosti.

U ovoj knjizi nema ni u tragovima nikakvih komentara, ličnih nota, simpatije ili antipatije, za nekoga ili nešto. Nema ni pretpostavki, ni zaključaka. Sve je ostavljeno čitaocu. Jednostavno, navedena su ogoljena, suha fakta, najavljeno je iz Muzeja Sarajeva.