Reakcija
0

Svevlad Hoffmann: Sve se radi kako ja ne bih došao na mjesto direktora FUP-a

S. Š.
Svevlad Hoffmann (Foto: D. S./Klix.ba)
Svevlad Hoffmann (Foto: D. S./Klix.ba)
Svevlad Hoffmann reagovao je nakon što je ministar Federalne policije Ramo Isak uputio dopise predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH da što prije formiraju Nezavisni odbor kako bi se sproveo konkurs za direktora Federalne uprave policije (FUP).
Svevlad Hoffmann tvrdi da se Ramo Isak od svog dolaska na ministarsku poziciju trudi trudi da na čelo Federalne uprave policije ne dođe kandidat koji bi temeljem procedure propisane Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH morao biti imenovan.

"Ovom prilikom želi podsjetiti Ramu Isaka da je mjerodavni Zakon o unutarnjim poslovima FBiH jasan i da je čl.55.st.(1) propisao da Vlada FBiH imenuje direktora policije na osnovu liste koju je utvrdio Neovisni odbor", naveo je Hoffmann u reakciji.

Zakon, kako tvrdi, ne poznaje nikakvo "davanje ili ne davanje podrške" kandidatima sa Liste Neovisnog odbora, što je "jasno i iole zainteresiranijem studentu prava prve godine Pravnog fakulteta u Sarajevu".

"Studentu jeste ali 'doktoru ekonomskih znanosti' Rami Isaku očigledno nije", kaže Hoffmann.

Nadalje, Hoffmann dodaje da javni konkurs za imenovanje direktora Federalne uprave policije raspisuje i sprovodi Nezavisni odbori koji je svoj posao završio i Vladi FBiH dostavio listu kandidata koji ispunjavaju sve uslove konkursa i koji imaju najbolje uslove za direktora Uprave policije, koja se posredstvom ministra dostavlja Vladi FBiH.

Naglašava da ne postoji niti jedan zakonski razlog da Isak ne dovrši ono što je Neovisni odbor finalizirao.

"Ministra Isaka savjetuju isti oni koji su po opisu poslova savjetovali i njegovog prethodnika bivšeg ministra Čamparu, mada ovog potonjeg i nije bilo potrebe savjetovati. Kontinuirano i sustavno u potpunosti nezakonito je sve rađeno, isključivo u cilju da Svevlad Hoffmann ne dođe na mjesto koje mu po prethodno sprovedenoj zakonskoj proceduri i pripada, a isključivo radi bojazni da bi se u Federalnoj upravi policije mogle otvoriti odavno zatvorene ladice u čiju sadržinu nije preporučljivo zavirivati ili primjerice rasvjetliti u koju su to daleku zemlju upućivani policijski službenici Uprave policije na specijalne obuke. itd. itd", poručuje Hoffmann i dodaje:

"Na koncu svega ja, doista, smatram, uz dužno poštovanje, da osoba istjerana iz policije, pri tom višestruko pravomoćno osuđivana osoba, čovjeka čije su presude brisane iz kaznenih evidencija ali ne i iz pamćenja ljudi osobito onih oštećenih, onog koji apsolutno nelegalno javno potvrđuje postojanje strašnih spiskova za uhićenje sastavljenog od političara, odvjetnika, notar i koga sve ne, ne može u profesionalnom i ljudskom pogledu biti osoba sa kojom bih po prirodi stvari ja morao blisko surađivati, pored ostalog i radi činjenice da je policijskim službenicima zabranjeno druženje sa osobama takvog profila pod prijetnjom oduzimanja dozvole za pristup tajnim podacima", zaključuje Hoffmann.