BiH
0

Svetomir Ilić veličao Republiku Srpsku, a Kantonalni sud u Tuzli nazvao fašističkim

Piše: D. Brkić
Svetomir Ilić, Vaso Ilić, Milorad (Nenad) Cvijanović i Milorad (Milan) Cvijanović, svi iz Smoluće, proglašeni su danas u Kantonalnom sudu Tuzla krivim za počinjeni ratni zločin na ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine.

Svetomir Ilić osuđen je na šest godina, Vaso Ilić i Milorad (Milan) Cvijanović na po pet godina, dok je Milorad (Nenad) Cvijanović osuđen na dvije i po godine zatvora. Riječ je o provostepenoj presudi i osuđeni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Na izricanje presude u Kantonalni sud Tuzla došli su Svetomir i Vaso Ilić. Nakon izricanja presude Svetomir Ilić, inače uposlenik Medicinskog centra u Brčkom, uzviknuo je: "Živjela Republika Srpska".

Potom je rekao kako je presude izrečena zbog mržnje prema srpskom narodu, a izvan sudnice Kantonalni sud je okvalifikovao kao fašistički.

Izricanju presude prisustovalo je i nekoliko članova porodice, a jedan od njih je na izlazu iz suda Svezozaru i Vasi Iliću rekao: "Pojeli ste g.... što ste pustili da neko uđe ili izađe iz Smoluće."

Izricanju presude nisu prisustvovali Milorad (Nenad) Cvijanović i Milorad (Milan) Cvijanović.

Pomenutima se optužnicom stavljalo na teret da su od 25. juna do 29. jula 1992. godine na području Smoluće, kao pripadnici tadašnje Vojske RS, postupajući suprotno odredbama međunarodnog prava, te međunarodnih konvencija i protokola o postupanju s ratnim zarobljenicima, prema većem broju zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane BiH nečovječno postupali, zatvarali ih i premlaćivali, nanosili im teške tjelesne povrede, narušavali zdravlje te na taj način im nanosili snažnu tjelesnu i duševnu bol i patnju.