Nako napada na Šteficu Galić
0

Svetlana Broz: U Ljubuškom je šačica ekstremista

FENA
Svetlana Broz (Foto: Arhiv)
Svetlana Broz (Foto: Arhiv)
Nakon što je u srijedu navečer napadnuta Štefica Galić, supruga pokojnog Neđe Galića kojem je posvećen film "Neđo od Ljubuškog", autorica filma Svetlana Broz izjavila je Feni da je zajedno sa saradnicima šokirana činjenicom da se mržnja s nekih medija i portala konkretizirala napadom na Šteficu Galić.

Kako ističe Svetlana Broz, film "Neđo od Ljubuškog" snimljen je da bi se sačuvala istina o čovjeku koji je štitio svoje sugrađane.

Ističe da je prije prikazivanja filma pred Gradskom vijećnicom u Ljubuškom bila grupica od 30-ak ljudi, a da je u sali bilo oko 100 ljudi koji su željeli pogledati film.

Pitanje koje se postavlja, kako je istakla Svetlana Broz, jeste "da li je moguće da je šačica ekstremista u Ljubuškom toliko moćna i da je se plaše", istaknuvši da se protiv toga treba boriti.

Medijske napise u kojima je Galić opisan kao doušnik, suradnik UDBA-e Broz je ukratko opisala kao reakcije onih koji ne žele da se sazna istina ni o Galiću ni o Ljubuškom.

Kako navodi Broz, Štefica Galić je u šoku.

Film "Neđo od Ljubuškog" je dokument o Nedeljku Neđi Galiću (1949. -2010.), čovjeku koji se suprotstavio etničkom čišćenju Ljubuškog.

Galiću, koji je umro 17. oktobra 2010., posthumno je dodijeljena Nagrada "Duško Kondor" za građansku hrabrost.

Neđo Galić se u Ljubuški, gdje i sad živi njegova porodica, vratio nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.