{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina

F
21.7.2012. u 11:19
184
0
Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina
184
Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina
Štefica i Neđo Galić
Nakon što je prije par dana prikazan film "Neđo od Ljubuškog" autorice Svetlane Broz napadnuta je supruga Neđe Galića i urednica portala tačno.net Štefica Galić.
Štefica Galić koja je je nakon napada bila u šoku i nedostupna medijima oglasila sa izjavom o ovom dešavanjima na portalu tačno.net.

"Ovih dana sam s porodicom izložena neviđenoj kampanji protiv prikazivanja filma o mom pokojnom suprugu 'Neđo od Ljubuškog' u Ljubuškom. Film je ipak prikazan, nažalost pod osiguranjem policije. Pitam se zašto je ovaj film i čime naišao na ovakav otpor građana ljubuške općine?

Ovaj film je priča o humanosti mog supruga, nas oboje, o stradanjima i protjerivanju Bošnjaka koje se dogodilo u Ljubuškom 1993. godine, a kojem smo se mi javno i trajno suprostavili i pobunili. Za to djelo je moj suprug posthumno dobio nagradu za građansku hrabrost Duško Kondor.

Film je snimljen prije svega u edukativnu svrhu, o građanskoj hrabrosti s ciljem da se potakne na razmišljanje kako bi se svako morao pobuniti protiv zlodjela zlih ljudi, kako svojom šutnjom ne bi bio saučesnik u njima, bez obzira o kojim se ratovima ili individualnim slučajevima radilo.

Sve što sam izjavila u ovom filmu, istina je i samo istina. To dobro znaju svi građani Ljubuškog, to dobro znaju svi naši prognani Bošnjaci, to dobro znaju svi oni koji su to i uradili.

Nigdje nikada nije izjavljeno da je hrvatski narod genocidan niti je to poruka ovog filma, za što sam dobila ekstremne optužbe i neviđene batine od Vere Dedić koja je učestvovala u demonstracijama protiv dokumentarca, pred očima gvardijana na Humcu, pred očima moje prijateljice i druge žene koja je bila tu, te sam se povukla u svoj dom sa ranama po tijelu i duši.

Sve ovo što se događalo prije i poslije prikazivanja dokumentarca u Ljubuškom je nečiji drugi rat, nešto što nije poruka ovog filma i što nije stvar moje porodice. Ovaj film je priča moje porodice iza koje ogovorno stojim.

Ovim putem želim poručiti da cijela moja porodica stoji i stajat će trajno iza svega što je u ovom filmu kazano, a sve ostalo što je proisteklo iz svega toga neka bude na savjest onih koji su tome pridonijeli“, navodi se u izjavi koju potpisuju Štefica, Dejan, Bojan i Maša Galić.

Prema informacijma koje je Fena dobila od novinara portala tačno net. Amera Bahtijara za danas su "udruge proizašle iz Domovinskog rata" najavile demonstracije u znak protesta zbog projekcije dokumentarnog filma u Gradskoj vijećnici.

Zbog svega što se događalo ranijih dana Bahtijar je apelovao na institucije u Sarajevu da zaštite porodicu Galić i ostale koji su na bilo koji način vezani za film.

Kako je rekao Amer Bahtijar protivnici prikazivanja filma su i prije projekcije snimali one koji su došli na projekciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: