{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina

F
21.7.2012. u 11:19
184
0
Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina
184
Štefica Galić: Sve što sam izjavila u filmu, istina je i samo istina
Štefica i Neđo Galić
Nakon što je prije par dana prikazan film "Neđo od Ljubuškog" autorice Svetlane Broz napadnuta je supruga Neđe Galića i urednica portala tačno.net Štefica Galić.
Štefica Galić koja je je nakon napada bila u šoku i nedostupna medijima oglasila sa izjavom o ovom dešavanjima na portalu tačno.net.

"Ovih dana sam s porodicom izložena neviđenoj kampanji protiv prikazivanja filma o mom pokojnom suprugu 'Neđo od Ljubuškog' u Ljubuškom. Film je ipak prikazan, nažalost pod osiguranjem policije. Pitam se zašto je ovaj film i čime naišao na ovakav otpor građana ljubuške općine?

Ovaj film je priča o humanosti mog supruga, nas oboje, o stradanjima i protjerivanju Bošnjaka koje se dogodilo u Ljubuškom 1993. godine, a kojem smo se mi javno i trajno suprostavili i pobunili. Za to djelo je moj suprug posthumno dobio nagradu za građansku hrabrost Duško Kondor.

Film je snimljen prije svega u edukativnu svrhu, o građanskoj hrabrosti s ciljem da se potakne na razmišljanje kako bi se svako morao pobuniti protiv zlodjela zlih ljudi, kako svojom šutnjom ne bi bio saučesnik u njima, bez obzira o kojim se ratovima ili individualnim slučajevima radilo.

Sve što sam izjavila u ovom filmu, istina je i samo istina. To dobro znaju svi građani Ljubuškog, to dobro znaju svi naši prognani Bošnjaci, to dobro znaju svi oni koji su to i uradili.

Nigdje nikada nije izjavljeno da je hrvatski narod genocidan niti je to poruka ovog filma, za što sam dobila ekstremne optužbe i neviđene batine od Vere Dedić koja je učestvovala u demonstracijama protiv dokumentarca, pred očima gvardijana na Humcu, pred očima moje prijateljice i druge žene koja je bila tu, te sam se povukla u svoj dom sa ranama po tijelu i duši.

Sve ovo što se događalo prije i poslije prikazivanja dokumentarca u Ljubuškom je nečiji drugi rat, nešto što nije poruka ovog filma i što nije stvar moje porodice. Ovaj film je priča moje porodice iza koje ogovorno stojim.

Ovim putem želim poručiti da cijela moja porodica stoji i stajat će trajno iza svega što je u ovom filmu kazano, a sve ostalo što je proisteklo iz svega toga neka bude na savjest onih koji su tome pridonijeli“, navodi se u izjavi koju potpisuju Štefica, Dejan, Bojan i Maša Galić.

Prema informacijma koje je Fena dobila od novinara portala tačno net. Amera Bahtijara za danas su "udruge proizašle iz Domovinskog rata" najavile demonstracije u znak protesta zbog projekcije dokumentarnog filma u Gradskoj vijećnici.

Zbog svega što se događalo ranijih dana Bahtijar je apelovao na institucije u Sarajevu da zaštite porodicu Galić i ostale koji su na bilo koji način vezani za film.

Kako je rekao Amer Bahtijar protivnici prikazivanja filma su i prije projekcije snimali one koji su došli na projekciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: