MVP
0

Sven Alkalaj prijavljen zbog zloupotrebe položaja

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj prijavljen je Tužilaštvu BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pišu "Nezavisne novine".

U krivičnoj prijavi, koju je Tužilaštvu BiH dostavio anonimni radnik Ministarstva inostranih poslova BiH, navodi se da je Alkalaj mimo zakona Saši Toperiću i Erolu Avdoviću omogućio sticanje imovinske koristi veće od 10.000 KM, te u istom iznosu oštetio budžet BiH.

"U toku 2009. godine, kao ministar - odgovorno lice u Ministarstvu inostranih poslova BiH, suprotno odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MIP-a BiH u stalnoj misiji BiH pri UN kao diplomate angažovao je Sašu Toperića u zvanju savjetnika i Erola Avdovića u zvanju prvog sekretara, čime im je, prekoračivši svoja ovlašćenja, omogućio pribavljanje imovinske koristi u iznosu većem od  10.000 KM", navodi se u krivičnoj prijavi u čijem su prilogu dokazi o  angažmanu Toperića i Avdovića.

Selma Hećimović iz Odjeljenja  za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH nije mogla potvrditi da je Tužilaštvo BiH primilo ovu krivičnu prijavu. Tužilaštvo BiH danas je imalo skraćeno radno vrijeme zbog Božića.

"Ako je krivična prijava dostavljena Tužilaštvu, onda ćemo provjeriti da li ima elemenata krivičnog djela, te, ako se navodi sadržani u prijavi pokažu kao tačni, slijedi pokretanje istrage", rekla je Hećimovićeva.

Alkalaj nije odgovarao na telefonske pozive novinara "Nezavisnih" kako bi dao svoj komentar.