Sven Alkalaj
0

"Ministru nisu potrebne nikakve saglasnosti zamjenika"

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kao svako drugo ministarstvo, funkcionira na principu subordinacije i ministru nisu potrebne nikakve saglasnosti, jer je davno prošlo vrijeme potpisa na saglasnost.

Ovo je danas u Sarajevu izjavio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj upitan da li je u slučaju upućivanja nota Velikoj Britaniji i Srbiji, vezanih za slučaj hapšenja bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, prekoračio ovlasti jer nije imao saglasnost zamjenice ministra Ane Trišić-Babić.

Naveo je da svako ministarstvo ima ministra, zamjenika i sekretara, pri čemu je ministar odgovoran za rad ministarstva i on donosi odluke.

"Ne treba mu nikakva saglasnost. Drugo je pitanje saradnje, ona je uvijek poželjna. A ako je ministar nešto uradio, Predsjedništvo BiH ima pravo da ga pozove na odgovornost", kazao je Alkalaj.

Također je demantirao da je on dodijelio diplomatski pasoš Ganiću, koji ga je imao i prije njegovog stupanja na dužnost, iako on ima diskreciono pravo na dodjelu diplomatskih pasoša i odgovoran je u tim slučajevima.

Alkalaj je podsjetio da je Ministarstvo vanjskih poslova uputilo tri note kada je u pitanju slučaj Ganić, jer je zadatak ovog ministarstva zaštita interesa građana BiH u inozemstvu i zaštita interesa BiH uopće.

Naveo je da su upućene dvije note Velikoj Britaniji (prva nakon incidenta na aerodromu, kada je bio zadržan oko tri sata), a druga da se poboljšaju njegovi uvjeti komuniciranja, odnosno da mu se omogući komuniciranje i s ambasadoricom BiH u Londonu.

Treća nota je bila upućena Republici Srbiji i izraženo je žaljenje da ovakvi i slični postupci mogu dovesti do pogoršanja odnosa koji su krenuli uzlaznom putanjom davanjem agremana ambasadoru BiH u Beogradu Boriši Arnautu.

  • Mislimo da ova akcija nije u tom smjeru i to je bio osnovni cilj note Srbiji. Nota je upućena diplomatskim kanalima, ali još nismo dobili odgovor na nju, rekao je Alkalaj.

Upitan da li nakon slučaja Ganić i BiH treba podizati optužnice protiv političkih i vojnih lidera Srbije iz doba rata, šef bh. diplomatije je rekao da je to pitanje više u sferi poslova sudstva i tužilaštva i primjerenije je da oni odgovore.

  • Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje provodi vanjsku politiku, ne može ulaziti u neovisnost tužilaštva i sudstva, te govoriti kakve bi aktivnosti oni trebalo da poduzmu, rekao je Alkalaj.