Odjel za strance traži više sredstava
10

Švedska očekuje novi val doseljenika iz BiH

Anadolija
Predsjednik Odjela za strance u Švedskoj Anders Danielsson izjavio je da se naredne godine očekuje povećanje broja stranaca u toj zemlji za čak 40 posto i zatražio povećanje budžetskih izdvajanja za rad Odjel.

U izjavi Danielsson navodi da se naredne godine očekuje više od 41 hiljada zahtjeva za boravak stranaca u Švedskoj, a najviše zahtjeva se očekuje od doseljenika iz Sirije, Afganistana, Somalije, BiH, Srbije i dr. zemalja.

U pismu, koje je poslao Vladi Švedske, Danielsson je zahtijevao dodatno godišnje izvajanje iz nacionalnog budžeta u iznosu od oko 938 miliona eura, kako bi Odjel za strance mogao odgovoriti zadacima koji ga očekuju.

Danielsson je podsjetio da se u Švedskoj nalazi veliki broj stranaca i da oni svake godine dovode nove članove svojih porodica. Naglašavajući da Švedska vrši i DNK testove radi utvrđivanja roditeljstva, Danielsson je istakao da se u prošloj godinu u Švedsku samovoljno doselilo 2.100 malodobne djece.

Uporedo s tim, švedski ministar za integracije Erik Ullenhag je poslao pismo lokalnim vlastima u zemlji u kojem je naveo da se ove godine očekuje dolazak oko 15 hiljada novih doseljenika iz Somalije i od njih zatražio materijalnu pomoć.