{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska ne garantuje azil državljanima BiH

F
29.6.2012. u 13:58
6
35
Švedska ne garantuje azil državljanima BiH
6
Švedska ne garantuje azil državljanima BiH
U posljednih nekoliko sedmica broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u Švedskoj značajno se povećao, a Ambasada Švedske u Sarajevu smatra da je ovaj razvoj događaja zabrinjavajući.
Kako su naveli u današnjem saopćenju, lažna je bilo koja informacija koja navodi da Švedska nudi azil osobama čiji se zahtjev temelji na sigurnosnim razlozima bez dovoljne osnove.

Teški socioekonomski uvjeti, koji vladaju u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine nisu dovoljna osnova za dobivanje azila u Švedskoj, stoga, finansijski razlozi nikada ne mogu biti dovoljan razlog za dobivanje azila u Švedskoj.

"Kada podnositelj zahtjeva dobije odbijenicu na svoj zahtjev za azil, on će dobiti nalog za izgon i mora napustiti Švedsku", rečeno je u saopćenju Ambasade Švedske.

Uspostavljena je veoma dobra i efikasna saradnja s vlastima BiH, a nikakva novčana pomoć, niti novac u gotovini ne dodjeljuje se onima koji se vraćaju.

Svako ko planira putovati u Švedsku da bi zatražio azil, treba biti svjestan da postoji veliki rizik dobivanja zabrane za ponovni ulazak. Zabrana za ponovni ulazak registrira se u Schengen sistemu informacija (SIS) i znači da toj osobi neće biti dozvoljen ulazak na teritorij Schengena u periodu od nekoliko godina.

Za one koji su već u Švedskoj s pokrenutim zahtjevom za azil postoji mogućnost da povuku zahtjev i vrate se dobrovoljno kući da bi smanjili rizik dobivanja zabrane za ponovni ulazak.

U decembru 2010. Evropska unija je donijela odluku o ukidanju viznog režima za BiH na teritoriji Schengena. Švedska je podržala tu odluku, te i dalje ostaje pri njoj, ali je zabrinuta kada se bezvizni režim zloupotrebljava.

"Neutemeljeni zahtjevi za azil su jedan oblik zloupotrebe prava na međunarodnu zaštitu. Bosna i Hercegovina nastoji postati članicom Evropske unije. Bezvizni režim i način na koji se on koristi, značajne su stavke pri razmatranju uvjeta za članstvom", upozorava se u saopćenju.

Od decembra 2010. do juna 2012. godine, 1.565 državljana Bosne i Hercegovine predalo je zahtjev za azil u Švedskoj. Ovakva situacija postala je ozbiljna, a vlada Švedske očekuje od BiH i njenih građana da poštuju značenje i svrhu bezviznog režima. To im daje pravo da kao turisti ostanu u području Schengena maksimalno 90 dana u periodu od šest mjeseci da bi se susreli s rodbinom ili obavili neki posao.

Švedska, također, potiče osobe, koje za to ispunjavaju uvjete, da predaju zahtjev za radne dozvole. U tim slučajevima, mora se predati poseban zahtjev Ambasadi u Sarajevu (ili putem interneta), što je postupak odvojen od procesa traženja azila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: