BiH
35

Švedska nastavlja s podrškom bh. pravosuđu, po projektu tri miliona KM

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nastavilo je saradnju s Ambasadom Švedske u BiH na projektu unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca.

Prva faza počela je 2012. godine i bila je fokusirana na upravljanje sudovima, a novim ugovorom planirano je i smanjivanje neriješenih predmeta te nezavisnost sudova.

Ugovor o nastavku projekta potpisali su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i švedski ambasador Anders Hagelberg koji su istakli da je efikasan rad pravosudnih institucija jedan od osnovnih preduvjeta na putu ka evropskim integracijama.

Putem ovog projekta efikasnost pravosuđa će biti usmjerena na: unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, jačanje rodne jednakosti među nosiocima pravosudnih funkcija, pružanje podrške pravosudnim institucijama putem saradnje s pravosudnim tijelima Švedske, jačanje kapaciteta sudova u efikasnijem rješavanju predmeta te reformu izvršnog postupka u pravosudnom sistemu BiH i snažnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik Tegeltija je naglasio da primarni cilj VSTV-a i dalje ostaje rješavanje, odnosno smanjenje broja predmeta u pravosuđu.

"Svjesni smo negativne percepcije o radu pravosuđa BiH. To nije iznenađujuće jer su postojali predmeti stariji od 20 godina, ali sada toga više nema", rekao je Tegeltija.

Ambasador Hagelberg istakao je jaku vezu BiH i Švedske koja traje i koja će, po njegovim riječima, biti nastavljena. Podsjetio je da Švedska više od 20 godina pomaže BiH u raznim sektorima i da je mnogo razloga za to, a jedan od njih je velika zajednica ljudi iz BiH koja živi u njegovoj državi.

Navodi da je oko 80.000 Bosanaca i Hercegovaca dom pronašlo u Švedskoj.

"Trenutno su nam u središtu politički odnosi, a siguran sam da će i trgovinski odnosni biti ojačani", naglasio je Hagelberg dodajući da će priprema BiH na putu ka EU ostati u fokusu države koju predstavlja.

Direktor VSTV-a Admir Suljagić također je istakao jake prijateljske veze dviju država. Smatra da je dosadašnje povjerenje opravdano te da su ciljevi prethodnih projekata ostvareni.

Poručio je da će Sekretarijat VSTV-a zajedno sa sudovima nastaviti provoditi aktivnosti unapređenja rada pravosuđa, implementaciju dobrih praksi ka poboljšanju pružanja usluga građanima.

Projekt finansira Švedska s oko tri miliona KM po projektu.