Sastanak s Konakovićem
11

Švedska ministrica za EU poručila iz Sarajeva da li BiH može u EU s OHR-om

S. M.
Jessika Roswall (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Švedska ministrica za Evropsku uniju Jessika Roswall u obraćanju novinarima nakon sastanka sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem rekla je da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi.

Ona je na početku obraćanja čestitala Bosni i Hercegovini otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

"Vi ste pokazali opredijeljenost za evropski put. Kroz usvajanje nekoliko evropskih zakona, iskoristili ste trenutak", rekla je Roswall.

Istakla je da je svrha njene posjete Sarajevu da BiH nastavi rad na evropskom putu.

"Što konkretnije rezultate pokažete, što više napora uložite to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje", rekla je Roswall.

Naglasila je da Švedska podržava našu zemlju politički i finansijski.

"Mi smo među većim bilateralnim donorima, ali tempo vašeg napredovanja zavisi od vas. Ne dajte da vas bilo šta skrene sa evropskog puta", kazala je švedska šefica diplomatije.

BiH i OHR

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može postati članicom Evropske unije sa OHR-om i stranim vojnim prisustvom ona je kazala da su mnoge reforme pred Bosnom i Hercegovinom.

"Kao što sam rekla BiH je učinila ogroman napredak u proteklih 15 mjeseci. Vi jeste na pravom putu. Ali mi ćemo morati pratiti planove kroz Delegaciju EU. Da moguće je dugoročno, ne bih sada ulazila u detalje", rekla je Roswall.

Švedska ministrica za EU nije eksplicitno odgovorila na pitanje, no ističe da su vrata EU otvorena.

Riječ je o pitanju koje bi domaćim liderima moglo predstavljati ozbiljan problem s obzirom na to da jedan od moćnijih među njima Milorad Dodika uporno insistira na odlasku OHR-a i stranaca iz BiH. U jednom od Mišljenja EK se čak navodi da BiH ne može sa strancima u EU, međutim takvo mišljenje je došlo mnogo prije nove geopolitičke situacije, koja mijenja pravila iz korjena.