BiH
123

Švedska ministrica Aida Hadžialić: Ne možete očekivati da se stvari dese same od sebe

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministrica višeg i cjeloživotnog obrazovanja u vladi Kraljevine Švedske Aida Hadžialić kazala je da u Bosni i Hercegovini postoji veliki potencijal koji predstavljaju mladi ljudi naše zemlje.

"Međutim, ne možete očekivati da se stvari dese same od sebe, ukoliko ne radite na tome, kao pojedinci, ali i na nivou države", istakla je.

Hadžialić je rođena u BiH, a veći dio svoga života živi i radi u Švedskoj. Nedavno je prvi put boravila u službenoj posjeti BiH, čiji je glavni cilj, kako je rekla, bio ekonomska i poslovna saradnja Švedske i BiH. S tim u vezi, istakla je da švedska vlada vjeruje da postoji potencijal u jačanju trgovinskih mogućnosti Švedske i zemalja jugoistočne Evrope.

Ova mlada i uspješna političarka najmlađa je ministrica u historiji Švedske, a na početku njenog mandata kaže da je imala teškoća da ostvari kontakte s medijima pošto nije bila poznata široj javnosti.

"Međutim, moje prethodno iskustvo pravnika i zamjenika gradonačelnika bila je dobra škola i dokazala sam da sam pouzdana ministrica", naglasila je.

Kao prioritete njenog mandata istakla je stvaranje obrazovnog sistema izgrađenog na jednakosti i najboljoj kvaliteti, kao i pružanje jednakih mogućnosti za cjeloživotno učenje svim Šveđanima.

"Švedska je prešla veliki put, ali još nismo ostvarili cilj, tako da je potrebno provesti političke reforme. Već sam započela tu promjenu i nastavit ću s radom da bih omogućila jednako obrazovanje za sve", riječi su mlade švedske ministrice.

Poredeći obrazovne sisteme Švedske i BiH, kazala je da se najočiglednija razlika ogleda u tome što u Švedskoj postoji jedan program obrazovanja, bez obzira na to o kome se radi. S druge strane, mišljenja je da BiH mora više ulagati u obrazovanje.

Zaključila je da glavni razlozi uspješnog rada švedskih škola leže u činjenicama da je švedski obrazovni sistem univerzalan, besplatan i dostupan svima, što je i najbitnije za uspjeh jednog obrazovnog sistema.

Aida Hadžialić je rođena 1987.godine, a u Švedsku je kao izbjeglica iz BiH došla s pet godina. Diplomirala je pravo na univerzitetu u Lundu, a na poziciju ministrice dolazi s pozicije zamjenika gradonačelnika švedskog grada Halmstada.