{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave

F
12.4.2011. u 13:49
0
1
Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave
0
Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave
Članovi Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave u ponedjeljak su na sjednici u Mostaru utvrdili Nacrt memoranduma III za uspostavu Fonda za reformu javne uprave kojim će se osigurati daljnje učešće u finansiranju reforme.
Upravni odobr utvrdio je nacrt ovog memoranduma nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške izrazilo spremnost da uloži sredstava u Fond za reformu javne uprave i doprinese realizaciji obaveza iz reforme javne uprave, kao i nakon iskazane spremnosti švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) da nastavi ulagati u reformu javne uprave.

Nacrtom memoranduma predviđeno je da će Sida u naredne tri godine (2012., 2013. i 2014. ) ukupno uložiti tri miliona eura u Fond i to po jedan milion na godišnjem nivou.

U istom periodu će i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške donirati Fondu tri miliona eura.

Članovi UO Fonda za reformu javne uprave izrazili su zahvalnost donatorima za buduća ulaganja u Fond i kazali da će novac pomoći realizaciji revidiranog Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, dokumentu kojim se reforma javne uprave usmjerava na provođenje konkretnih mjera od kojih će direktne koristi imati građani, poslovni subjekti i društvo u cjelini.

Članovi UO na sjednici u Mostaru su, također, jednoglasno prihvatili Izvještaj o evaluaciji ponuda u okviru javne nabavke usluga za projekt "Informacijski sistem upravljanja budžetom" (BMIS) kao i prijedlog odluke o dodjeli ugovora za nabavku usluga za implementaciju tog projekta.

Predviđeno je da se projekt BMIS implementira na državnom nivou, nivou FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH.

BMIS je sistem baziran na centraliziranim bazama podataka koje će biti smještene u ministarstvima finansija. Sve budžetske institucije moći će pristupiti pripremi budžeta putem online baze.

Implementacijom ovog projekta u svim budžetskim institucijama bit će unaprijeđen sadržaj podataka, unos i izvještavanje, kao i transparentnost uz istovremeno jačanje fiskalne discipline u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici UO konačno je potvrđen projektni zadatak i tenderska dokumentacija za projekt „Informacijski sistem trezora Brčko Distrikta BiH”. Svrha projekta je uvezivanje trezora Brčko Distrikta BiH s ostalim budžetskim korisnicima u BiH.

Na sjednici je usvojen i drugi periodični izvještaj o implementaciji projekta „Razvoj sistema za upravljanje učinkom u strukturama državne službe u BiH, kao i informacija o prijedlogu za izmjenu rokova i aktivnosti za implementaciju projekta „Razvoj sistema za upravljanje učinkom u strukturama državne službe“ te Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2010. godinu.

Članovi UO razmatrali su i informaciju o planiranoj realizaciji sredstava Fonda za reformu javne uprave za 2011., pilot monitoring izvještaj za projekt „Izrada programa za poboljšanje kvaliteta upravnog odlučivanja u BiH", informaciju o dosadašnjim aktivnostima na analizi cijena okvirnih budžeta projekata koji se finansiraju iz Fonda za reformu javne uprave, kao i informaciju o donesenim odlukama u proceduri pisanog usaglašavanja u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: