{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave

F
12.4.2011. u 13:49
0
1
Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave
0
Švedska i Norveška ulažu šest miliona eura u fond za reformu javne uprave
Članovi Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave u ponedjeljak su na sjednici u Mostaru utvrdili Nacrt memoranduma III za uspostavu Fonda za reformu javne uprave kojim će se osigurati daljnje učešće u finansiranju reforme.
Upravni odobr utvrdio je nacrt ovog memoranduma nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške izrazilo spremnost da uloži sredstava u Fond za reformu javne uprave i doprinese realizaciji obaveza iz reforme javne uprave, kao i nakon iskazane spremnosti švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) da nastavi ulagati u reformu javne uprave.

Nacrtom memoranduma predviđeno je da će Sida u naredne tri godine (2012., 2013. i 2014. ) ukupno uložiti tri miliona eura u Fond i to po jedan milion na godišnjem nivou.

U istom periodu će i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške donirati Fondu tri miliona eura.

Članovi UO Fonda za reformu javne uprave izrazili su zahvalnost donatorima za buduća ulaganja u Fond i kazali da će novac pomoći realizaciji revidiranog Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, dokumentu kojim se reforma javne uprave usmjerava na provođenje konkretnih mjera od kojih će direktne koristi imati građani, poslovni subjekti i društvo u cjelini.

Članovi UO na sjednici u Mostaru su, također, jednoglasno prihvatili Izvještaj o evaluaciji ponuda u okviru javne nabavke usluga za projekt "Informacijski sistem upravljanja budžetom" (BMIS) kao i prijedlog odluke o dodjeli ugovora za nabavku usluga za implementaciju tog projekta.

Predviđeno je da se projekt BMIS implementira na državnom nivou, nivou FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH.

BMIS je sistem baziran na centraliziranim bazama podataka koje će biti smještene u ministarstvima finansija. Sve budžetske institucije moći će pristupiti pripremi budžeta putem online baze.

Implementacijom ovog projekta u svim budžetskim institucijama bit će unaprijeđen sadržaj podataka, unos i izvještavanje, kao i transparentnost uz istovremeno jačanje fiskalne discipline u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici UO konačno je potvrđen projektni zadatak i tenderska dokumentacija za projekt „Informacijski sistem trezora Brčko Distrikta BiH”. Svrha projekta je uvezivanje trezora Brčko Distrikta BiH s ostalim budžetskim korisnicima u BiH.

Na sjednici je usvojen i drugi periodični izvještaj o implementaciji projekta „Razvoj sistema za upravljanje učinkom u strukturama državne službe u BiH, kao i informacija o prijedlogu za izmjenu rokova i aktivnosti za implementaciju projekta „Razvoj sistema za upravljanje učinkom u strukturama državne službe“ te Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2010. godinu.

Članovi UO razmatrali su i informaciju o planiranoj realizaciji sredstava Fonda za reformu javne uprave za 2011., pilot monitoring izvještaj za projekt „Izrada programa za poboljšanje kvaliteta upravnog odlučivanja u BiH", informaciju o dosadašnjim aktivnostima na analizi cijena okvirnih budžeta projekata koji se finansiraju iz Fonda za reformu javne uprave, kao i informaciju o donesenim odlukama u proceduri pisanog usaglašavanja u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: