Centar za osnovnu obuku OS BiH
724

Svečanu zakletvu položilo 284 mladih vojnika

FENA
Foto: Vedran Kurteš
Foto: Vedran Kurteš
Pripadnici 11. generacije vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva položili svečanu zakletvu i potpisali prve ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, članova vojno-diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, te porodica, rodbine i prijatelja, svečanu zakletvu položilo je 284-oro mladih vojnika, od kojih 28 djevojaka. Oni će, nakon uspješno okončane osnovne obuke, početkom naredne godine biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH širom Bosne i Hercegovine.

Sudionike svečanosti pozdravili su i čestitke mladim vojnicima uputili ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić i komandant Centra za osnovnu obuku OSBiH pukovnik Samir Nukić, istaknuvši važnost podmlađivanja sastava i strukture profesionalnog kadra u OSBiH.

Ocijenjeno je da je i ova generacija upješno završila ciklus osnovne obuke te da su novoprimljeni mladi vojnici osposobljeni za izvršavanje zadataka u sklopu misije OSBiH, kao i za daljnju stručno-specijalističku obuku u matičnim jedinicama, čime im se otvara perspektiva za napredovanje u službi i unapređivanje tokom vojničke karijere.

Naglašeno je da ustroj OSBiH predstavlja primjer uspješno provedene reforme, te da se postignuća u odbrambenom sektoru pozitivno reflektiraju i na sve druge oblasti u BiH, te jačaju uvjerenje da je moguće ostvariti napredak neophodan za približavanje BiH punopravnom članstvu u NATO i Evropskoj uniji, kao ključnim koracima za stabilnost, prosperitet i svestrani razvoj BiH.

Istovremeno, izražena je spremnost za nastavak procesa reforme, kao i odlučnost da OSBiH ostanu kredibilan partner na globalnom planu te da dostignutim standardima interoperabilnosti doprinose uspjehu mirovnih misija u svijetu.

U tom kontekstu, dužnosnici MO i OSBiH iskazali su zahvalnost NATO-štabu u Sarajevu i Glavnoj komandi EUFOR-a za podršku u obuci i dostizanju spomenutih standarda.

Rezultat spomenutih aktivnosti je dosad uspješno educiranih 11 generacija (klasa) kandidata i novih 3.164-oro mladih vojnika u komandama i jedinicama OSBiH.

Prije zvaničnih obraćanja, upriličeni su postrojavanje i smotra pripadnika 11. generacije mladih vojnika te predaja raporta najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, kao i intoniranje državne himne.

Svečanost u povodu polaganja zakletve bila je prilika i za uručivanje pohvala kandidatima koji su su postigli najbolje rezultate tokom tromjesečne osnovne obuke te za prigodno druženje.

Najboljim u 11. generaciji proglašeni su Dijana Tešić, Dragan Nedić, Senadin Husagić i Ivan Stanić. U izjavi za medije naglasili su da su ponosni na postignute rezultate, te da su spremni da svoja iskustva podijele s kolegama iz klase, kao i da se i nadalje maksimalno angažiraju da bi na najbolji način odgovorili misiji i zadacima koje podrazumijeva profesionalna vojna služba u OSBiH.