BiH
0

Svečanost u povodu obnove Vijećnice u Bosanskom Novom

FENA
Foto: Kons.gov.ba
Foto: Kons.gov.ba
U povodu obnove gradske Vijećnice u Bosanskom Novom, za koju je sredstva osigurala Evropska unija iz predpristupnih fondova, u visini od oko milion eura, održana je svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici BiH, RS i Evropske unije u našoj zemlji.

Taj obnovljeni objekat, sagrađen je 1888. godine. Nakon što mu je rekonstrukcijom vraćen stari sjaj, upućena je zahvalnost i uručeni "ključevi grada“ specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Peteru Sorensenu, koji je rekao da da se njegovanjem kulturnog naslijeđa pokazuje poštovanje prema zajednicama i gradovima.

Naglasio je da će ovaj objekat biti i u službi turizma. Obnovljena zgrada Vijećnice dokazuje, kako je naveo, i da se u partnerstvu sa lokalnim, entitetskim i državnim vlastima može napraviti dobar posao.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da zgrada Vijećnice u Novom Gradu svojom ornamentikom i arhitekturom spada u red najvrijednijih kulturno-istorijskih spomenika iz tog perioda ne samo u BiH, već i u Evropi.

I predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izrazila je nadu da će i u budućnosti, uz podršku i angažman Evropske unije, biti više ovakvih projekata u RS i cijeloj BiH, dok je načelnica općine Novi Grad Snježana Rajilić potvrdila da će obnovljena Vijećnica služiti kao zavičajni muzej u kojem će u narednih šest mjeseci biti stalna izložbena postavka.

Također, u objektu će, kako je ranije i dogovoreno, biti smještena turistička organizacija i gradska kafana.

Prije zvaničnog otvaranja zgrade Vijećnice, održana je svečana akademija tokom koje su Željki Cvijanović i specijalnom predstavniku EU u BiH dodjeljena priznanja "Ključ grada", za doprinos u obnovi ovog objekta, a povelje su uručene i ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Vijećnica u Novom Gradu status nacionalnog spomenika ima od 2006. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika spomenika BiH.

Najveću vrijednost Vijećnice čini fasadna dekoracija koja je rezultat istoricističkog eklektičkog pristupa. Bogatstvom dekorativnih ukrasa naročito se ističe ugaona toreta sa balkonom.