Značajan projekt
22

Svečano otvoren obnovljeni Centar za mentalno zdravlje u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Projekta mentalnog zdravlja u BiH s predstavnicima lokalnih vlasti otvorili su rekonstruisani Centar za mentalno zdravlje koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Goražde.

U FBiH djeluju 42 centra za mentalno zdravlje, a goraždanski je među 11 centara koji su rekonstruisani u okviru druge faze Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva. Za njegovu rekonstrukciju izdvojeno je blizu 82.000 KM.

"U posljednjih osam godina uložili smo znatna sredstva, ne samo u obnovu i opremanje centra, već i u određene edukacije i promjenu cjelokupnog sistema podrške u mentalnom zdravlju. Centar za mentalno zdravlje predstavlja kontinuitet brige za osobu koja ima potrebu i nakon izlaska iz bolnice. Ovdje je angažovan izuzetan kadar i prema pokazateljima višestruko je smanjen broj hospitalizacija u bolnici i poboljšan oporavak pacijenata kroz terapije. Centri poput ovog nisu centri za bolest, već je u fokusu podrška ljudima u problemu", kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je dodao da je rekonstrukcijom ovog centra omogućena podrška profesionalcima u mentalnom zdravlju i unaprijeđen kvalitet usluga zaštite mentalnog zdravlja.

"Centar za mentalno zdravlje po prirodi rada je na usluzi mnogim građanima koji imaju potrebu za stručnom pomoći. Obećavamo našim građanima još bolju uslugu koja je i do sada bila vrhunska kada je riječ o centrima za mentalno zdravlje u FBiH", poručio je dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja u Goraždu.