{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano otvoren Nacionalni kongres o osteoporozi

20.11.2015. u 16:31
10
1
Svečano otvoren Nacionalni kongres o osteoporozi
10
U organizaciji Udruženja za osteoporozu u FBiH, Udruženja za osteoporozu Republike Srpske, te pokrovitelja Međunarodne fondacije za osteoporozu, Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Bosanskohercegovačke lige protiv reumatizma danas je u Hotelu Terme na Ilidži, zvanično otvoren I Nacionalni kongres o osteoporozi.
U okviru ceremonije otvaranja, prisutnima su se obratili predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo prim. dr. Fahrudin Kulenović predsjednik Bosanskohercegovačke lige protiv reumatizma prof. dr. Nenad Prodanović, dopredsjednica Kongresa prof. dr. Gordana Stefanovska, te predsjednik Kongresa prof. dr. Šekib Sokolović.

Predsjednik Kongresa prof. dr. Šekib Sokolović istakao je da osteoporaza predstavlja veliki problem cjelokupnog društva.

"U nedavnoj studiji u kojoj smo istraživali korelaciju vitamina D i osteoporoze, ustanovili smo da čak 82 posto stanovništva ima nizak nivo vitamina D. Slična je situacija i u Evropi, gdje preko 80 posto stanovništva ima nizak nivo vitamina D. Nedostatak vitamina D uzrokuje niz različitih oboljenja, kao što su kardiovaskularna oboljenja, oboljenja kostiju, naročito osteoporoze. Žene su posebno izložene nastanku osteoporoze, naročito postemenopauzalno kada dolazi do pada estrogena, te gubitka koštane mase. Lijekovi za liječenje osteoporoze su dostupni, ali jednako je važna i prevencija kako bi se preduprijedilo obolijevanje. Pravilna ishrana je važna, treba konzumirati puno minerala, vitamina, kalcija, magnezija itd., zatim izbjegavanje ugljikohidrata, gaziranih pića,cigareta i alkohola. Treba se umjereno izlagati suncu i među najvažnijim preventivnim mjerama protiv oboljenja osteoporoze, ali i mnogih drugiho boljenja je fizička aktivnost", rekao je Sokolović.

Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo prim. dr. Fahrudin Kulenović izrazio je veliko zadovoljstvo organizacijom ovog događaja, te naveo kako je ovo idealna prilika za razmjenu znanja i iskustava, a u cilju poboljšanja kvalitete usluga pacijentima.

Predsjednik Bosanskohercegovačke lige protiv reumatizma prof. dr. Nenad Prodanović, kazao je da se nada da će Kongres iz godine u godinu biti sve posjećeniji, te najavio da će u septembru mjesecu 2016.godine, biti organizirani XVI Mediteranski kongres i I Kongres reumatologa, što je od izuzetnog značaja za ljekare u Bosni i Hercegovini.

Dopredsjednica Kongresa prof.dr. Gordana Stefanovska poželjela je dobrodošlicu učesnicima i predavačima, te izrazila zadovoljstvo brojem učesnika.

Kongres se završava 22. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: