Južna longitudinala
91

Svečano otvoren kružni tok i pothodnik, mještani Hrasnog Brda izviždali Koldžu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je svečano u promet pušten novoizgrađeni kružni tok i pothodnik na trasi Južne longitudinale u blizini pekare "AS" u naselju Hrasno Brdo na području Općine Novo Sarajevo u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Grupa nezadovoljnih mještana ovog naselja izviždali su govor načelnika Nedžada Koldže.

Mještani Hrasnog Brda, koji su mjesecima protestovali zbog izgradnje kružnog toka, večeras su se okupili u pothodniku te izviždali načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldžu tokom njegovog govora.

No, Koldžu to nije spriječilo da okupljenima do kraja kaže ono što je pripremio.

Građani ovog naselja već dvije godine negoduju zbog projektnog rješenja koje im je onemogućilo direktno uključenje u kružni tok. Oni su u nekoliko navrata blokirali saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom općinskih organa o izgradnji kružnog toka.

Što se tiče kružnog toka, spojeno je pet ulica, i to: Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Put Mladih muslimana i Hrasno Brdo.

Ukupna vrijednost uloženih sredstava za izgradnju pomenutih saobraćajnih infrastrukturnih objekata je 8.118.026,13 eura.

Trasa Južne longitudinale – faza II počinje od raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zvornička do raskrsnice ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović, pri čemu se dio trase nastavlja i u ulicu Safeta Hadžića. Saobraćajnica prolazi kroz urbani gradski prostor i predstavlja njegov sastavni dio. Radi se primarnoj gradskoj saobraćajnici, jednoj od glavnih gradskih linija po kojoj se odvija saobraćaj po pravcu istok-zapad.

Na spoju ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović izgrađen je kružni tok sa po dvije saobraćajne trake u krugu. Obzirom na veliku frekvenciju saobraćaja predviđena je izgradnja pješačkog pothodnika ispod kružnog toka, a koja je i uspješno završena.