Dom penzionera Green
0

Svečano otvoren dom za stare osobe na Ilidži

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je danas svečano otvorena socijalna ustanova Dom za zaštitu starih osoba "Dom penzionera Green" Ilidža, koji broji 150 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i višekrevetnim sobama.

Korisnici doma bit će pod 24-satnim nadzorom medicinskog osoblja, a njega će im se pružati u zavisnosti od potrebe i sposobnosti korisnika.

U zavisnosti od potrebe stanovnika doma cijena mjesečnog boravka iznosit će od 290 do 900 KM.

Ovaj dom svečano je otvorio načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović koji je u pozdravnom govoru naglasio značaj ovakvog doma budući da se tako otvaraju i nova radna mjesta.

Inače dom, najveći u privatnom vlasništvu, osigurao je 17 radnih mjesta za specijalizirane osobe za brigu o starim ljudima, a koji će završiti i poseban kurs za brigu o ovoj kategoriji ljudi.

Svečanom otvaranju doma prisustvovala je i direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković koja je predložila da bi 20 soba, koje još nemaju određenu namjenu, mogle biti iskorištene kao prihvatni centar.

Prvobitna ideja, ističe za Fenu predsjednik Upravnog odbora doma Fadil Budnjo, bila je da se tih 20 soba iskoristi za smještanje mlađih osoba paraplegičara kojima bi bila osigurana okupaciona terapija.

On je objasnio da će se voditi računa o ishrani korisnika doma, njezi, ali primarni cilj otvaranja ovakvog smještaja je da i ljudi u poznoj dobi budu adekvatno zbrinuti u uvjetima dostajnih čovjeka.

Dom je otvoren za sve zainteresirane osobe kako iz Kantona Sarajevo, tako i iz cijele BiH, ali i inostranstva.