BiH
0

Svečano obilježeno 100 godina institucionalnog obrazovanja u Bužimu

Klix.ba
U Bužimu se protekla četiri dana obilježavalo 100 godina institucionalnog obrazovanja manifestacijom "100 godina savremenog osnovnog i 20 godina srednjeg obrazovanja na području općine Bužim", a organizirale su je Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Općina Bužim, u saradnji sa osnovnim i srednjom školom.

Građani su imali priliku vidjeti dokumentarnu izložbu starih nastavnih učila i školskih dokumenata, pogledati izložbu umjetničke keramike Glagoljska ploča iz Bužima, prisustvovati okruglom stolu o temi "Osnovnoškolska i srednjoškolska tradicija na području općine Bužim, te zahtjevi odgojno-obrazovne reforme u BiH", u kojem su učestvovali doktori nauka iz Bužima, ali i eminentni stručnjaci sa domaćih i stranih univerziteta.

Načelnik Općine Bužim Agan Bunić upriličio je prijem za članove BZK Preporod, dr. Senadina Lavića, predsjednika ove zajednice i univerzitetskog profesora, te Vojislava Vujanovića, eminentnog bh. književnog i umjetničkog kritičara.

Na završnoj svečanoj akademiji prisutnima se obratio predsjednik Općinskog društva BZK Preporod, Muhamed Kržalić, koji je uručio prigodan poklon prvom predsjedniku bužimskog Preporoda Ismetu Veliću, koji se također obratio prisutnima.

Načelnik Bunić u svom je obraćanju, pored čestitki organizatoru, između ostalog, kazao kako je ova manifestacija najveći kulturni događaj u općini, ali i da je sam ovaj datum veoma značajan, značajniji čak i od Dana općine.

Više učesnika je istaklo kako je općina Bužim vjerovatno jedina općina u BiH koja je na ovakav način obilježila 100 godina institucionalnog obrazovanja. Sasvim je sigurno da su Preporod i Općina Bužim kreirali sadržaje na akademskom nivou i na taj način postavili standarde obilježavanja ovakvih i sličnih datuma.

Generalni pokrovitelji manifestacije bili su Općina Bužim i načelnik Agan Bunić.