Hutovo blato
0

Svečano obilježen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Parku prirode Hutovo blato, prigodnom svečanošću, danas je obilježen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa, a ceremoniji je prisustvovao i federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg.

U prisustvu velikog broja zvanica, u prigodnom obraćanju ministar Herceg je naglasio da je briga o močvarama i močvarnim staništima obveza Bosne i Hercegovine kao potpisnice Konvencije o zaštiti močvara, ali i više od toga obaveza "koju smo dužni ispuniti radi nas samih i radi budućnosti koja je pred nama", saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Zaštita močvarnih staništa, ali i prirode i okoliša općenito, nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih i najsloženijih aktivnosti koja zadire u sve dijelove organizacije današnjeg društva, a naš zajednički put prema euroatlantskim integracijama obavezuje nas na jačanje i daljnje razvijanje uspješne saradnje na svim poljima. S obzirom na složenost problematike zaštite prirode i okoliša, ali i veliki broj različitih činilaca koji na njih utječu, jasno je da je iznad svega potrebna saradnja svih zainteresiranih u planiranju i implementaciji sa zaštitom prirode i okoliša povezanih mjera i politika, kako na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini", istaknuo je ministar Herceg.

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa već se četrdeset godina obilježava diljem svijeta u spomen na 2. februar 1971, kada je kao reakcija na ubrzani nestanak močvarnih i drugih vodenih površina i na njihovu neprestanu biološku i ekološku degradaciju, potpisana Ramsarska konvencija - Konvencija o zaštiti močvara.

Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa je “Šume za vode i vlažna staništa”, a u današnjem programu javnosti su prezentirane aktivnosti WWF - a u prostoru delte Neretve, GEF projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, stanje u Dinarskom luku, te Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom čijom će se provedbom uvelike smanjiti problem zbrinjavanja otpada u Federaciji BiH.

U organizaciji svečanosti, uz uposlenike Parka prirode Hutovo blato, sudjelovali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, resorna kantonalna ministarstva, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), Udruženje Lijepa naša iz Čapljine.

Svečanost je dodatno uveličana otvaranjem upravne zgrade JP Park prirode Hutovo blato čiju je izgradnju finansijski potpomoglo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, saopćeno je iz tog ministarstva.