{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano obilježen Dan Ahdname - velike povelje ljudskih prava

A
28.5.2013. u 15:17
0
5
Svečano obilježen Dan Ahdname - velike povelje ljudskih prava
0
U selu Milodraž kod Kiseljaka danas je održana centralna manifestacija "Dani Ahdname 2013".
Centralnu manifestaciju, u ime premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, otvorio je njegov savjetnik Muhammed Softić. Istaknuvši da Ahdnama predstavlja zajednički život različitih etničkih grupa u Bosni, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, rekao je da ona ima veliku važnost zbog činjenice da je Ahdnama, u odnosu na ostale zapadne deklaracije o ljudskim pravima, donesena isključivo voljom sultana Mehmeda Fatiha.

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstva Bosfor, koje je i organizator manifestacije, je, za agenciju Anadolija, rekao da ova manifestacija "Dani Ahdname" traje još od 2003. godine, a manifestacija na Milodražu obilježava se posljednjih osam godina.

"Ove godine sa posebnim zadovoljstvom obilježavamo 550. godišnjicu dolaska Sultana Fatiha u Bosnu, osmanlijsko spašavanje tadašnje Kraljevine Bosne od zapadnih Krstaških ratova i jedan veliki napredak Bosne u Osmanlijskoj Bosni, kako u kulturnom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom, a naravno i duhovnom aspektu, jer smo u velikom broju dolaskom Osmanlija primili Islam. Mi koji smo primili Islam, ponosimo se time što je osmanlijska imperija dala ljudska prava i slobode i kršćanima i jevrejima i svim sljedbenicima Knjige."

Halilović je dodao da upravo to zajedništvo koje u ovom proteklom ratu, kad je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, ima posebnu čar da se Ahdnama aktualizira i pokaže zapadnoj Evropi da je u Bosni susret Istoka i Zapada, a ne sukob, te da se ovdje susreću kulture, vjere, narodi i da takva multikulturalna, multikonfesionalna, multinacionalna Bosna, može ući u Evropsku uniju i biti primjer kako bi ubuduće trebala živjeti Evropska unija.

O značaju 28. maja 1463. godine i susreta dvojice velikih duhovnika na Milodražu, sultana Mehmeda Fatiha i fra Anđela Zvizdovića, govorio je prof. dr. fra Luka Markešić, dobitnik ovogodišnje Povelje Zlatna Ahdama, koja mu je uručena na Svečanoj akademiji u Sarajevu, 25. 05. 2013.godine.

On je, istaknuvši da je Ahdnama prema bosanskim franjevcima "velika povelja ljudskih prava", naglasio da postoje i oni koji osporavaju dokument Ahdname, jer kako kaže, oni taj dokument gledaju samo pozitivistički i historistički.

"Oni u svojoj analizi ne uvažavaju ono što je posebno važno za pravilno čitanje i za spoznaju istine toga dokumenta. Oni ne priznaju ono što znači ljudska vrijednost i ono sto znači religiozna vrijednost", rekao je fra Luka Markešić.

Student Semsudin Halilovic pročitao je tekst Ahdname na bosanskom i turskom jeziku, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-zabavni program učenika osnovnih skola i KUD-ova iz Kiseljaka. U okviru manifestacije su uručena i priznanja prof.dr. fra Luka Markešiću, organizatoru Rizvan Haliloviću i Aliji Karo iz Udruženja "Fatih" - Milodraž.

Organizatori tradicionalne manifestacije Dan Sultan Fatihove Ahdname zahvalili su se pokrovitelju ovogodišnje manifestacije: članu Predsjedništva BIH Bakiru Izetbegoviću, Kantonu Sarajevo, Srednjobosanskom Kantonu, načelnicima općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Busovača, SDA BIH, BZK Preporod Kiseljak, Udruženju Fatih Milodraž, Džematu Fatih džamije, omladini i mještanima Milodraža, brojnim medijima i naročito učenicima Osnovnih škola koji su učestvovali na ovogodišnjim kolonijama i koji su izložili svoje radove na današnjoj, osmoj Centralnoj manifestaciji "Dan Ahdname 2013".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: