{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Originalna Ahdnama tri dana pred posjetiocima fojničkog samostana

F
24.5.2013. u 14:26
7
7
Originalna Ahdnama tri dana pred posjetiocima fojničkog samostana
7
Originalna Ahdnama tri dana pred posjetiocima fojničkog samostana
Franjevački samostan
Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici organizirao je danas Dane otvorenih vrata svoga Muzeja u povodu obilježavanja 550. godišnjice od izdavanja Ahdname, dokumenta kojim je osvajač sultan Mehmed Fatih II 1463. godine na brdu Milodraž fra Anđelu Zvizdoviću garantirao slobodu ispovijedanja vjere i kretanja ne samo franjevcima, već svim narodima u BiH.
Dani otvorenih vrata samostanskog muzeja trajat će tri dana, kada će svi posjetioci imati rijetku priliku da vide originalnu Ahdnamu i plašt kojim je sultan Mehmed Fatih ogrnuo fra Anđela Zvizdovića na Milodražu.

Gvardijan samostana Duha Svetoga fra Nikica Vujica ističe za Agenciju Fena da je značaj Ahdname veliki.

"Ja to gledam znakovito kao susret hrišćanstva i islama. Kada otklonimo sve te natuknice oko ove dvije vjere zapravo se vidi da je Bog jedan i da smo mi božija stvorenja, te da Bog hoće da svi budemo jedno", smatra fra Nikica Vujica.

On naglašava da je mnogo različitih tumačenja Ahdname, ali da kontekst treba gledati široko, te da događaj na Milodražu i sam dokument ne treba koristiti u dnevno-političke svrhe.

Fra Nikica ističe da su za Dan otvorenih vrata, uz pomoć načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanovića, angažirani portir, vodič i policija koja osigurava sigurnost Ahdname. Već je jutros više od 300 učenika osnovnih škola iz Sarajeva posjetilo samostanski muzej kako bi vidjeli Ahdnamu i plašt.

Gvardijan naglašava da samostan posjeduje velike vrijednosti, među kojima je jedna od najvećih Ahdnama, za koju je ekspertizom papira naučno dokazano da je glavni dio tog dokumenta original. Dodaje da su gornji dio dokumenta fratri stavili kada su praktično prestali koristiti Ahdnamu, a oko 150 godina je mlađi od glavnog dijela dokumenta.

"Također, ekspertiza je pokazala da je donja granica starosti plašta 1469. godina, zbog čega se može reći da je pripadao fra Anđelu Zvizdoviću, odnosno da je to taj plašt kojim ga je sultan Fatih zaogrnuo na Milodražu. To još nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se može pretpostaviti", kazao je on.

Fra Nikica Vujica podvlači da i Ahdnama i plašt pripadaju općoj kuturi i historiji BiH, te da upravo tako na ova dva artefakta gledaju franjevci ovog samostana.

On podsjeća da samostan nema uslova da oba artefakta svaki dan izloži kako bi ih brojni posjetioci mogli pogledati. Kako prvi sprat muzeja još uvijek nije završen zbog nedostatka finansijskih sredstava, a gdje je planirano postavljanje Ahdname, ona će još uvijek u riznici ovog franjevačkog samostana čekati bolja vremena.

"Nakon Dana otvorenih vrata Ahdnama se sklanja u riznicu samostana zbog sigurnosti. Samo u isključivo posebnim prilikama, kao što su posjete različitih predsjednika, iznesemo je iz riznice i pokažemo takvim gostima", zaključio je gvardijan samostana Svetoga Duha.

Kopija Ahdname je svaki dan izložena u samostanskom muzeju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: