Sarajevo
0

Svečani skup u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, danas će u Sarajevu u organizaciji Ombudsmena BiH biti upriličen skup pod nazivom "Postojanje diskriminacije kroz analizu ugroženih grupa u BiH”.

Međunarodni dan ljudskih prava je dan kada se ističe značaj i potreba za ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava svih građana bez razlike, a 2010. obilježava se u svjetlu boraca za ljudska prava protiv diskriminacije koji glasno govore protiv nasilja i zlostavljanja u bilo kojem obliku, zagovaraju pravdu i traže zaštitu onih čija se prava krše.

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH obilježava ovaj dan manifestacijom u sklopu koje će se prezentirati četiri specijalna izvještaja kao rezultat praćenja stanja prava marginaliziranih i ranjivih grupa društva u BiH.

Radi se o Specijalnom izvještaju o pravu na penziju u Bosni i Hercegovini, Specijalnom izvještaju o stanju prava djece s posebnim potrebama/smetnjama u psihofizičkom razvoju, Specijalnom izvještaju o stanju ljudskih prava starih lica i Specijalnom izvještaju o pravima osoba s invaliditetom.

Ombudsmeni BiH u skladu sa svojim mandatom poduzimaju sve raspoložive mjere da bi doprinijeli stvarnoj promjeni, koristeći se i ovom prilikom da ukažu na obavezu poštivanja prava svih ljudi i unaprjeđenju ostvarivanja prava ugroženih grupa u BiH, saopćeno je iz ove institucije.