Svečani defile ulicama Sarajeva u povodu Dana nezavisnosti BiH

S
Sarajevo-x.com
29.2.2012. u 22:13
0
0
Svečani defile ulicama Sarajeva u povodu Dana nezavisnosti BiH
0
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Povodom Dana nezavisnosti, učenici i zaposlenici Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom, Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar" organizovali su svečani defile ulicama Sarajeva, te se na dostojanstven način prisjetili tog historijskog dana - dana kada je naša domovina, konačno, nezavisno i slobodno zakoračala u budućnost.
Naime, kolona je, u pratnji policije, prvo posjetila šehidsko mezarje Kovači gdje je odala počast prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću, i svim šehidima. Nakon toga su se lagahno uputili, dijeleći zastavice slučajnim prolaznicima, ka Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gdje ih je dočekao član Predsjedništva gospodin Bakir Izetbegović. Učenici su se obratili domaćinu riječima:

"'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo', riječi su vodilje prvog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine, a mi vam ovom prilikom, u čast slobodi, obilježavajući dan kojim stekosmo slobodu, nezavisnost, samostalnost i dostojanstvo, u ime 'Perzijsko-bosanskog koledža', Osnovne škole 'Đulistan' i Predškolske ustanove 'Behar' čestitamo, plemenitim Bosancima i Hercegovcima, Dan nezavisnosti naše domovine.

To je Dan kojim je naš narod dobio pravo na slobodnu misao, solidarnost i na suživot, dobio pravo na samopoštovanje i slobodan život. I, uprkos mnogim nedaćama, svi mi, Bosanci i Hercegovci, pokazujemo i izražavamo ljubav prema ovoj zemlji koračajući putom njena razvoja i uspjeha. Još jednom, neka vam je sretan Dan nezavisnosti".

Bakir Izetbegović se zahvalio na ovom gestu naglašavajući da upravo na plećima ove djece i omladine ostaje sudbina Bosne i Hercegovine, te da nikad ne posustaju. Na kraju, učenici i zaposlenici "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom", Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar" su krenuli natrag u Kampus, a sretni i iznenađeni građani Sarajeva čeznutljivo su gledali za kolonom od osam autobusa - zahvalni na prelijepom obilježavanju Dana nezavisnosti jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: