Svečana sjednica u KS
2

Nezavisnost BiH je nešto čime se svi trebamo ponositi

Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća kantonalnih općina.

Zajedničku svečanu sjednicu je otvorila predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić podsjećajući da je na današnji dan, prije dvadeset godina, preko 64 posto građana BiH potvrdno odgovorilo na pitanje: "Jeste li za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda Bosne i Hercegovine, Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?" i time je Bosna i Hercegovina postala jedna od 190 nezavisnih država savremenog svijeta.

"Svi smo mi na to veoma ponosni. Ipak, i pored uspješno provedenog referenduma, država Bosna i Hercegovina ne bi postojala da nije bilo onih koji su stali u njenu odbranu i bili spremni dati, a mnogi od njih, i dali, život za nju, kao i onih koji su na druge načine učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine", kazala je predsjedavajuća Skupštine KS čestitajući u ime organizatora ove svečane sjednice i u lično ime svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti sa željom da ovaj praznik ubuduće slavimo zajedno i širom naše domovine.

Prisutnima se potom obratila Sabina Čudić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology, nosilac titule svjetskog prvaka u debatovanju iz 2001. godine, te doktorant na Institutu za istraživanje mira i sigurnost politike na Univerzitetu u Hamburgu.

"Jedan od razloga zašto danas stojim ispred vas je taj da bosanskohercegovačka nezavisnost danas ne slavi bilo koji rođendan već 20. Šta to upravo ovaj rođendan čini drugačijim od bilo kojeg drugog? Ove godine ja napuštam 20. i osvrćući se na protekli period uviđam da upravo ta dekada predstavlja najveću i najizazovniju životnu raskrsnicu. Dekada samospoznaje, introspekcije, suočavanja sa zrelošću i nezavisnošću, i svim izazovima koje nezavisnost neupitno donosi. Na ovoj raskrsnici se danas nalazi i Bosna i Hercegovina, istaknula je Čudić.

Dvadesete su, prema riječima Sabine Čudić, nažalost nerijetko godine borbe za vlastitu ravnopravnost, protiv mnogobrojnih oblika diskriminacije i predrasuda.

"Ta borba bi nas trebala inspirisati da se zapitamo na koji način i sami prakticiramo vrijednosti za koje se zalažemo. Kako ćemo budućim generacijama opravdati postojeći sistem koji više od njihovih zasluga interesuje njihovo ime, koji sistematski zabranjuje učešće njenih građana u određenim institucijama vlasti? Ili je taj sistem odraz dječijih bolesti koje trebamo ostaviti iza nas?", zapitala se ona i izrazila nadanje da će naredna dekada Bosni i Hercegovini ponuditi znanje, introspekciju i kritičko oko neophodno da mijenja samu sebe.

Program Zajedničke svečane sjednice povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Domu oružanih snaga BiH upotpunio je nastup međureligijskog hora Pontanima.