BiH
52

Svečana promocija: Zenica bogatija za još deset doktora nauka

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na današnjoj svečanosti na Univerzitetu u Zenici u promovirano je deset novih doktora nauka sa pet fakulteta ovog univerziteta.

Titule doktora nauka danas su dobili doktoranti sa Fakulteta za Metalurgiju i Materijale Nevzet Merdić i Belma Fakić, sa Mašinskog fakulteta Senad Alić, Edin Terzić i Edin Begović, sa Filozofskog fakulteta Amina Pehlić i Šejla Džanan, sa Ekonomskog fakulteta Saša Mitrić i Jozo Bejić te sa Pravnog fakulteta Aida Mulalić.

Rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić je kazao kako su današnji doktoranti doktorirali po predbolonjskom postupku, te da bi doktori trebali nastaviti svoje naučno-istraživačke radove na mjestima gdje to njihov posao bude omogućavao.

"Prošle godine smo obilježili mali jubilej i ova generacija doktoranata je prva nakon rekapitulacije Univerziteta u Zenici nakon 15 godina. Za godinu i pol ćemo imati prve doktorante koji će doktorirati po novom sistemu", dodao je Zečić.

Univerzitet u Zenici je za 16 godina svog rada promovirao 80 doktora nauka, a danas i deset novih. Jedan od njih je i doktor tehničkih nauka sa Mašinskog fakulteta u Zenici Edin Terzić. Terzić je mišljenja da je promocija doktora nauka značajan događaj za društveni i privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona te da ukazuje na vitalnost Univerziteta u Zenici.

"Ono što bismo trebali više promovirati jest rad i osjećanje aktivnosti Univerziteta u Zenici i privredi te povezivanje svega što zahtjeva bh. društvo sa naukom. Nauka i znanje su ključ i uspjeh svakog društva, a projekti i programi za koje smo povezani će stvoriti uvjete za kvalitetniji rad na polju naučno-istraživačkog rada i pozicioniranja Univerziteta u Zenici na boljem mjestu rang liste kvalitete univerziteta", izjavio je Terzić.

U svojoj doktorskoj disertaciji Terzić je napravio i patent uređaj za mjerenje temperature i čvrstine površina, te je mišljenja da je prvi doktor nauka u BiH koji je doktorirao u oblasti mjeriteljstva.

"Moje lično okončanje doktorske disertacije je inovativni projekat koji je rezultirao patentiranjem aparature koja je prva u BiH, a vjerujem da će biti i nacionalni etalon za temperaturu u oblasti meteorologije temperature i mjerenja čvrstih površina", zaključio je Terzić.

Nakon promocije na Univerzitetu u Zenici upriličeno je druženje sa članovima porodice, prijateljima i predstavnicima akademske zajednice.