|

Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“

Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2010. u 21:51
0
komentara
0

dijeljenja
Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“
Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“ će se održati u četvrtak, 16. decembra 2010. u Historijskom muzeju BiH, sa početkom u 14 sati.
Projekat „Sarajevski ratni predmeti“ je produkt saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa.

U okviru ovog projekta kreirana je virtuelna prezentacija izložbe "Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja u kojoj su prikazani predmeti koje su građani Sarajeva koristili u toku troipogodišnje opsade grada 1992-1996. Digitalni sadržaj su kreirali studenti III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo, u okviru laboratorijskih vježbi iz predmeta Računarska grafika.

Svaki predmet je predstavljen pomoću teksta sa informacijama, galerije fotografija, filma o njegovom nastanku i upotrebi, te interaktivnog 3D modela.

Ovaj projekat omogućava korisnicima Interneta da se upoznaju sa životom u Sarajevu tokom opsade i izuzetnom kreativnošću njegovih gradjana, koji su u uslovima nedostatka hrane, vode, struje i sredstava za grijanje, pod stalnom opasnošću po život, uspjeli da opstanu i odbrane svoj grad.

Posebno su interesantni filmovi o predmetima, koji, pored konkretnih detalja vezanih za same objekte, daju i ličnu percepciju ratnog perioda koji su naši studenti preživjeli dok su bili djeca.

Pored internet prezentacije, planiramo da ovaj digitalni sadržaj bude prikazan i u samom muzeju pomoću interaktivnog displeja, što bi omogućilo posjetiocima izložbe da saznaju više detalja o eksponatima i njihovom nastanku, te da ih virtuelno mogu pogledati sa svih strana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.