BiH
0

Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“

Sarajevo-x.com
Svečana promocija projekta "Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“ će se održati u četvrtak, 16. decembra 2010. u Historijskom muzeju BiH, sa početkom u 14 sati.

Projekat „Sarajevski ratni predmeti“ je produkt saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa.

U okviru ovog projekta kreirana je virtuelna prezentacija izložbe "Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja u kojoj su prikazani predmeti koje su građani Sarajeva koristili u toku troipogodišnje opsade grada 1992-1996. Digitalni sadržaj su kreirali studenti III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo, u okviru laboratorijskih vježbi iz predmeta Računarska grafika.

Svaki predmet je predstavljen pomoću teksta sa informacijama, galerije fotografija, filma o njegovom nastanku i upotrebi, te interaktivnog 3D modela.

Ovaj projekat omogućava korisnicima Interneta da se upoznaju sa životom u Sarajevu tokom opsade i izuzetnom kreativnošću njegovih gradjana, koji su u uslovima nedostatka hrane, vode, struje i sredstava za grijanje, pod stalnom opasnošću po život, uspjeli da opstanu i odbrane svoj grad.

Posebno su interesantni filmovi o predmetima, koji, pored konkretnih detalja vezanih za same objekte, daju i ličnu percepciju ratnog perioda koji su naši studenti preživjeli dok su bili djeca.

Pored internet prezentacije, planiramo da ovaj digitalni sadržaj bude prikazan i u samom muzeju pomoću interaktivnog displeja, što bi omogućilo posjetiocima izložbe da saznaju više detalja o eksponatima i njihovom nastanku, te da ih virtuelno mogu pogledati sa svih strana.