Historijski muzej BiH
0

Promoviran projekt "Sarajevski ratni predmeti"

FENA
Svečana promocija projekta „Sarajevski ratni predmeti - Virtualni muzej opsade Sarajeva“ upriličena je danas u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Projekt „Sarajevski ratni predmeti“ je produkt saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Historijskog muzeja BiH u oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa. U okviru ovog projekta kreirana je virtuelna prezentacija izložbe „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja u kojoj su prikazani predmeti koje su građani Sarajeva koristili u toku troipogodišnje opsade grada 1992.-1996. godine.

Digitalni sadržaj su kreirali studenti III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo, u okviru laboratorijskih vježbi iz predmeta Računarska grafika. Svaki predmet je predstavljen pomoću teksta s informacijama, galerije fotografija, filma o njegovom nastanku i upotrebi, te interaktivnog 3D modela.

Ovaj projekt omogućava korisnicima Interneta da se upoznaju o životu u Sarajevu tokom opsade i izuzetnom kreativnošću njegovih građana, koji su u uvjetima nedostatka hrane, vode, struje i sredstava za grijanje, pod stalnom opasnošću po život, uspjeli da opstanu i odbrane svoj grad.

Pored Internet prezentacije, planirano je da ovaj digitalni sadržaj bude prikazan i u samom muzeju pomoću interaktivnog displeja, što bi omogućilo posjetiocima izložbe da saznaju više detalja o eksponatima i njihovom nastanku te da ih virtuelno mogu pogledati sa svih strana.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac je kazala da je uspostavljena saradanja između Elektrotehničkog fakulteta i Histrijskog muzeja BiH s ciljem da se uradi digitalizacija ratnih predmeta koje su građani Sarajeva koristili u ratnom periodu - pravili sami ručno i koristili za svakodnevni život.

Po njenim riječima, cilj ovog projekta jest da što više posjetilaca putem Interneta vidi tu izložbu.

“Mislim da je ovo izuzetno vrijedan projekt i početak jedne duže saradnje”, kazala je Kaljanac, te zahvalila Elektrotehničkom fakultetu i doc.dr. Selmi Rizvić što je prepoznala Historijski muzej BiH kao instituciju u kojoj se nalazi vrijedno pohranjeno kulturno-histrijsko blago BiH.

Koordinatorica projekta doc.dr. Selma Rizvić je kazala da je značaj ovog projekta u tome što sada posjetioci Interneta širom svijeta mogu saznati više detalja o opsadi Sarajeva.

“Sada smo upotpunili izložbu koja je postavljena u Historijskom muzeju sa zvukom i slikom i s 3D modelima predmeta. Svi članovi projektnog tima su preživjeli opsadu Sarajeva i ovo je jedna vrsta poklona nas profesionalaca Historijskom muzeju i cjelokupnoj promociji našeg života, onoga što smo preživjeli u toku opsade Sarajeva”, kazala je Rizvić.

Projekat se može pogledati putem Interneta na http://h.etf.unsa.ba/srp