Nada za život
29

Svečana liturgija u Tuzli: Vaskrs je blagdan vjere i pobjede života nad smrću

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti jutros su u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli svečanom vaskršnjom liturgijom dočekali najveći hrišćanski blagdan Vaskrs.

Svečanu liturgiju koja je održana u povodu najradosnijeg blagdana kojim se obilježava ponovno rađanje Isusa Hrista predvodio je starješina u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli Miloš Trišić.

Kako je istaknuto, Vaskrs predstavlja blagdan vjere i pobjede života nad smrću.

Kroz čitanje vaskršnje Poslanice patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja potcrtano je da se danas slavi praznik nad praznicima, odnosno praznik vaskrsenja Hristovog, ali i vaskrsenja ljudske prirodne svakog čovjeka.

"Propadljivost i smrt kroz grijeh usađen je u ljudsku prirodu, a svojom grubom izvjesnošću predstavlja kraj historijskog puta i života svakog ljudskog bića. Biološki ciklus koji počinje od majčine utrobe završava se u utrobi zemlje, a prolaznost i smrt se pokazuju jedinom neizbježnom stvarnošću. Mi, međutim od prvog čovjeka do danas svakom svojom riječju, mišlju i djelom pokazujemo da se sa smrću ne slažemo, već da je ona anomalija. Da smo gladni i žedni neprolaznog života, odnosno da smo stvoreni i naznačeni za punoću života i vječnosti", istaknuto je u Poslanici.

Kako je poručeno, vjernici smrt vide kao besmisao i najvećeg posljednjeg neprijatelja.

"Od tada svi napori čovječanstva usmjereni su na pokušaj pronalaska lijeka protiv smrti i propadljivosti. Sve religije svijeta, svi uzvišeni napori ljudskog duha, zatim filozofija, nauka i umjetnost u krajnjem slučaju imaju samo jedan cilj - pobijediti smrt. S tim ciljem čovječanstvo je kroz vijekove stvorilo neviđene tehnike i materijalne kulure uopše. Do neslućenih razmjera razvilo je naučno znanje, ispoljilo nemjerljiv zamah socijalnog stvaralaštva, a filozofsku misao dovelo je do izvanredne jasnoće i stvorilo je veliku umjetnost", stoji u vaskršnjoj Poslanici.

Ali, cilj je ostao nedostižan, a razlog je jednostavan - prolazno i stvoreno ne može samo za sebe postati neprolazno i vječno.

"Stoga je jedno rodni božiji sin došao u svijet, pretrpio i podnio stradanja na krstu i tako je jedanput za svagda učinio svoj život životom našim. Uzeo je na sebe našu smrt kao svoju da bi čovjekoljubljem oca nebeskoga pobjedonosno ustao iz groba i svojom smrću nepovratno obesnažio zakon umiranja i smrti. Vaskrsenje Hristovo kao blaga vijest i nepobitna činjenica postali su temelj i srce hrišćanske vjere. Ono je postalo novo rođenje čovjeka za vječni život i vrata koja ga vode u svijet nove, preobražene avanture i slave carstva nebeskog", ovogodišnja je poruka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Tuzlanski vjernici danas su se i pričestili te jedni drugima čestitali veliki hrišćanski blagan, a potom su podjeljenja i šarena jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje Isusa Hrista.

Starješina u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli Miloš Trišić pozvao je i vjernike da se danas izmire prvo sa sobom u duši, a potom i sa bližnjima, prijateljima i komšija.

Svim vjernicima on je uputio i savjet da se ovog dana zapute put lokacija na kojima se nalaze migranti u Tuzli te ih obraduju namirnicama sa svečane trpeze, ali i vaskršnjim jajima.