Uz prisustvo zvaničnika
57

Svečana akademija u Vijećnici povodom Dana državnosti BiH: Posebna pažnja posvećena značaju žena

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, općine u KS i SABNOR organizovali su svečanu akademiju u Vijećnici u Sarajevu povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Uz prisustvo predstavnika iz političkog, javnog, kulturnog i diplomatskog života u BiH, upriličena su razna obraćanja, besjede te muzičko-kulturni program.

Fokus govornika je ove godine bio na ulozi i značaju žene u razvoju bh. društva pa su tako izrecitovane besjede narodnih heroina, a profesori su istaknuli najvažnije termine i definicije.

Na svečanoj akademiji su bili predstavnici kantonalne i gradske vlasti, prisustvovao je premijer KS Nihad Uk, bivši kantonalni ministar Samir Avdić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te bivša gradonačelnica Semiha Borovac, načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i drugi.

Iz kulturnih i vjerskih zajednica došli su direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović te Eli Tauber iz Jevrejske zajednice.

Među predstavnicima diplomatskog kora bio je i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

U umjetničkom djelu programa nastupa Ženski ansambl Kamernog hora Lola, a planirana je i dodjela priznanja.

Dobitnici priznanja Počasni građanin Sarajeva su španski novinar, ratni reporter i fotograf Gervasio Sánchez, francuski pozorišni režiser, François Tanguy posthumno i dirigent svjetskog glasa, maestro Riccardo Muti. Plaketa Grada Sarajeva pripala je vrhunskoj bh. astrofizičarki Tei Temim, te posthumno istaknutom aktivisti i humanitarcu, Goranu Bubalu.