BiH
136

Svečana akademija povodom Dana RS-a: Kusturica, Nikolić i Dodik kazali da je RS trajna kategorija

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na svečanoj akademiji u Banjoj Luci povodom obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a prisutnima su se obratili režiser Emir Kusturica, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, naglašavajući jačanje specijalnih veza RS-a i Srbije.

Kusturica je rekao da je u RS-u jedino prisutan eho slobode i pravde, kazavši da su Srbi u posljednjih 200 godina najviše stradali. Kusturica je također kritikovao politiki bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je kazao da se Srbi 25 godina bore za Republiku Srpsku te da tom entitetu niko ništa ne može.

"Razbijanjem Jugoslavije nastala je Republika Srpska. Hoće da nam zabrane da slavimo. Neka se u Sarajevu ne zanose da će BiH biti uspješna bez RS-a. Dok ima RS-a bit će i Srbije", poručio je Nikolić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da je san svih u tom entitetu da ostvare još specijalnije veze sa Srbijom

"Prije 25 godina osnovana je Republika Srpska. To je državno-pravni okvir za narod koji u svom pamćenju nosi stradanja i iz Prvog i Drugog svjetskog rata. RS je nastala na srpskim zgarištima", kazao je Dodik uz poruku da RS sanja ujedinjenje sa Srbijom.

Na početku svečane akademije, kojoj su prisusvovali predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministri u Vladi Srnije Aleksandar Vulin te Nebojša Stefanović, predstvanici Vojske Srbije, ambasadori Srbije Stanimir Vukičević i Ruske Federacije Petar Ivancov, delegacija francuskog Nacionalnog fronta stranke Marine Le Pen, te drugi srpski predstavnici vlasti RS-a i BiH, izvedena je himna RS-a "Moja Republika", ali i himna Srbije "Bože pravde".

U večernjim satima najavljen je kuturno zabavni program na Trgu Krajine, koncert trubača pod motom "Sto srpskih truba Srpskoj na dar", te nastup beogradske grupe "Legende", čime se završava proslava "Dana RS-a“, koji je neustvanim osporio Ustavni sud BiH.