Noć puna sadržaja
48

Svečana akademija, nogomet i oratorij za završetak obilježavanja Dana državnosti BiH u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometnom utakmicom amatera BiH i Turske, svečanom akademijom te oratorijem Omladinskog hora u Zenici završen je cjelodnevni program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Pred blizu 300 gledalaca na Bilinom Polju večeras je odigrana prijateljska utakmica veterana Bosne i Hercegovine i Turske što je bio samo jedan od sadržaja kojim je obilježen Dan državnosti BiH u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na terenu Bilinog Polja malobrojni gosti mogli su da vide nekadašnje bh.reprezentativce poput Ibričića, Nurkovića, Musića, Vršajevića, Muharemovića, Muratovića, Damjanovića i drugih koji su pokazali da još uvijek itekako znaju šta raditi s loptom 90 minuta bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Utakmicu je odigrao i bh. atletičar Amel Tuka koji je sinoć stigao iz Italije samo da bi večeras igrao i tako obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Rezultat je naravno bio u drugom planu, a pobjedu je slavila selekcije Turske rezultatom 4:2.

Nakon utakmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija gdje se prisutnim zvanicama i gostima obratio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić koji je kazao da žrtva patriota nikada neće niti smije biti zaboravljena te da je dužnost institucija i svih drugih da baštine tekovine borbe za domovinu te vode brigu o braniocima i njihovim porodicama, što, kako kaže, ovaj kanton itekako pokazuje svojim mjerama i politikama.

"Iako je od uspostave mira prošlo gotovo tri decenije, ne prestaju napadi na državni suverenitet i integritet te težnje za novim podjelama. Ono što nisu uspjeli u ratu, žele ostvariti u miru. Te snage opstruišu naš evropski put i jačanje države te općenito usporavaju pozitivne procese. Sa ovog mjesta im želim poručiti da ćemo istrajati u naporima da kreiramo ambijent po mjeri svakog građanina i da učvrstimo poziciju naše države u Evropi i svijetu, ali i da smo spremni braniti našu državu svim sredstvima. Jer, mi rezervnu domovinu nemamo", poručio je Pivić.

Svečanost je uveličana muzičkim dijelom te monologom kojeg je govorio bh. glumac Nusmir Muharemović.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici s početkom u 20 sati održan je oratorij Omladinskog hora Zenica pod nazivom "Zapis o zemlji" gdje je nekoliko desetina građana, uprkos hladnom vremenu i jakom vjetru, poslušalo izvedbe pod palicom dirigenta Milenka Karovića.