{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više Zeničana odlazi iz grada zbog nedostatka posla

24.9.2013. u 16:14
0
6
Sve više Zeničana odlazi iz grada zbog nedostatka posla
0
Predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI) Bosne i Hercegovine danas su na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici prolaznike upoznali o rezultatima istraživanja o kvalitetu života u općinama Bosne i Hercegovine.
Istraživanje CCI-ja BiH je provedeno u 14 općina i gradova BiH, a rezultati pokazuju da je došlo do pada indeksa kvaliteta života u prosjeku za 5,55 posto u odnosu na istraživanje koje je izvršeno prošle godine.

Prosječna netoplata na nivou BiH u 2012. godini iznosila je 826 KM, dok je sindikalna potrošačka korpa iznosila više od 1.600 KM. Tako su istraživanja pokazala da su niska primanja, kao i mali broj zaposlenih po domaćinstvu, te konstantno povećanje komunalnih usluga, doveli do toga da 85 posto domaćinstava u 14 općina jedva sastavlja kraj s krajem.

Koordinatorica projekta Ana Lučić je u izjavi za Klix.ba kazala kako je stanje u Zenici lošije u odnosu na prošlu godinu.

"Zenica se među 14 općina našla na 12. mjestu istraživanja o kvalitetu života i bilježi veliki pad u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 5. mjestu. Najveći problem u Zenici predstavlja to da je 17,2 posto stanovništva nezaposleno, a broj zaposlenih se smanjio za 999 u odnosu na prošlu godinu. Zenica je jedan od malobrojnih gradova koji ima pozitivan prirodni priraštaj, ali se više ljudi iseljava nego što dolazi u Zenicu", izjavila je Ana.

Iako nezaposlenost predstavlja najveći problem u Zenici, u anketi CCI-ja Zeničani su ocjenom 7,1 ocijenili zadovoljstvo sadašnjim poslom, dok su najmanju ocjenu dali sadašnjim životnim standardima (4,7).

Na današnjem štandu u Zenici postavljena je i knjiga prioriteta, gdje građani upisuju svoje prioritete, kojima bi lokalna zajednica trebala ozbiljnije pristupiti, a kasnije će želje građana biti dostavljene načelniku Općine.

Predstavnici CCI-ja BiH su do sada boravili u Bijeljini, Tuzli, Doboju, Travniku i Zenici, a narednih dana posjetit će i Novo Sarajevo, Pale, Foču, Trebinje, Mostar, Široki Brijeg, Livno, Bihać i Banju Luku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: