{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga” sutra u Sarajevu

2.10.2013. u 12:27
4
0
Konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga” sutra u Sarajevu
4
Konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga” sutra u Sarajevu
Foto: Klix.ba
U četvrtak u 10:00, u sarajevskom hotelu Hollywood na Ilidži će biti održana konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga”, u organizaciji Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI).
Cilj ove konferencije je da se, uz učešće relevantnih aktera, utvrde konkretne smjernice i preporuke za unapređenje dijaloga i kvaliteta lokalnih usluga, kojima su građani izrazito nezadovoljni.

Povod za organizaciju konferencije je planirano razmatranje Prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo, koje je predviđeno Programom rada Skupštine Kantona Sarajevo koncem 2013. godine.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana/ki, vezano za kvalitet i dostupnost javnih usluga na lokalnom nivou. Predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina u sastavu KS, kantonalnih javnih preduzeća, Saveza općina i gradova FBiH, te organizacija civilnog društva također će se upoznati i sa dosadašnjim aktivnostima na usaglašavanju Zakona o lokalnoj samoupravi na kantonalnom i federalnom nivou.

Jedinstvenost ovo skupa ogleda se i u tome što će se prvi put javno i na jednom mjestu okupiti predstavnici/e općinskih, gradskih te kantonalnih vlasti i nevladinih organizacija, kako bi razgovarali o konkretnim temama i problemima, te razmotrili pitanja nadležnosti. U Kantonu Sarajevo još uvijek nije riješeno pitanje raspodjele nekih od ključnih nadležnosti između Kantona, Grada Sarajevo i općina, uključujući i usluge koje su bile predmet ovog istraživanja.

Spomenuto istraživanje zadovoljstva građana/ki uslugama na lokalnom nivou provedeno je tokom 2012. godine u okviru projekta “Monitoring lokalnih usluga: organizacije civilnog društva (OCD), građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga”, kojeg je inicirao i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH. U provedbi aktivnosti učestvovalo je 20 organizacija civilnog društva iz cijele BiH.

Prvim krugom ispitivanja obuhvaćeno je oko 19.000 domaćinstava u 25 jedinica lokalne samouprave u BiH, uključujući i šest općina u sastavu KS: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Zadovoljstvo korisnika/ca javnim uslugama je analizirano anketiranjem, a pitanja su se odnosila na 16 javnih usluga koje su u isključivoj nadležnosti, ili za koje postoji određena odgovornost lokalnih vlasti.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: