Višestruki razlozi
15

Sve više žena u redovima terorističkih organizacija

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Terorizam je globalna prijetnja, a članovi Alumni asocijacije George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini kažu da se terorističkim organizacijama sve češće pridružuju žene.

"Ova tema je neistražena i nedovoljno poznata u BiH. Ni u stručnim, ni naučnim, ni medijskim krugovima ovoj temi nije poklonjena dostatna pažnja, a mi smo željeli potaći vladin i nevladin sektor, ali i sve faktore u društvu da razmotre ovu temu, jer je ona realna. Dakle, žene odlaze u terorističke organizacije, sudjeluju u njima i obavljaju mnoge funkcije u tim organizacijama. S druge strane, ne želimo žene prikazati samo u negativnom kontekstu, jer žene također imaju važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv terorizma", rekla je Ankica Tomić.

Istakla je da svi segmenti društva moraju biti uključeni u prevenciju terorizma jer smo kao društvo svi zakazali.

"Čim iz BiH odlaze i muškarci i žene znači da ne vide perspektivu ovdje i odlučuju se na nesiguran život u nepoznatom društvu u kojem vlada nasilje najtežeg oblika", rekla je.

Dodala je da su razlozi višestruki i da pored vjerskih, političkih, ideoloških i ličnih razloga, ljudi iz BiH odlaze i iz socijalnih razloga.

"Želimo uvesti novu prevenciju u borbi protiv terorizma, a to je takozvana rodna perspektiva i analizirati zašto je IDIL uspješniji nego sigurnosne institucije i kako uspijeva privući žene. Nažalost, trebamo učiti od terorističkih i kriminalnih organizacija, a u pozadini svega toga su neravnopravnost spolova, kršenje temeljnih ljudskih prava i kršenje zakona", rekla je.

Hamza Višća je istakao kako je procent žena koje su se pridružile terorističkim organizacijama diskutabilan i zabrinjavajući.

"Tu su i neofašističke organizacije i moramo vidjeti šta uraditi s mladim ljudima kako bi izašli iz tog kruga. Kod nas se fašizam često opravdava etnicizmom, iako nijedan način na koji teroristi opravdavaju svoja djela nije ispravan. oni to rade kako bi opravdali svoje političke ciljeve", rekao je.

Okrugli stol o temi "Žene u globalnom terorizmu" organizirala je Alumni asocijacija George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini u saradnji s George C. Marshall Centrom, a uz podršku OSCE misije u Bosni i Hercegovini, kao i NATO štaba u Sarajevu.