{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više muslimana iz inozemstva ramazan i Bajram provode u BiH

A
27.7.2014. u 13:29
15
16
Sve više muslimana iz inozemstva ramazan i Bajram provode u BiH
15
Sve više muslimana iz inozemstva ramazan i Bajram provode u BiH
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Prema posljednjih podacima, skoro svake godine raste broj stranih turista u Kantonu Sarajevo, ali i ostatku Bosne i Hercegovine gdje se mogu posjetiti i vidjeti zanimljive i jedinstvene turističke atrakcije.
Ipak, posljednjih godina u bh. prijestolnici, ali i drugim gradovima u zemlji primjetan je povećan broj stranih turista koji se odluče da vjerske praznike provedu u BiH.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić izjavila je za Anadolu Agency (AA) da je u junu u Sarajevu boravio veliki broj stranih turista.

Povećan broj gostiju iz Turske"Ove godine juni je bio prilično dobar. Ako imamo u vidu da smo praktično imali godinu bez snijega, pa onda proteste, kišu koja je stalno padala, možemo biti zadovoljni sa brojem stranih turista koji posjećuju Sarajevo i Federaciju BiH tokom ove godine", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Napominje kako je posljednjih nekoliko godina povećan broj turista iz Turske i islamskih zemalja tokom muslimanskih blagdana i praznika.

"U junu smo imali ukupno 32.000 stranih turista, što je otprilike nivo iz prošle godine. Imali smo 63.700 noćenja što je 8,1 posto više u odnosu na juni 2013. godine. U junu ove godine, najviše je bilo turista iz Turske i to 4.620, a koji su ostvarili 9.000 noćenja. Vjerovatno je to zbog mjeseca ramazana jer smo primijetili posljednjih godina povećan broj turista iz Turske i islamskih zemalja tokom muslimanskih blagdana i praznika. Tako smo ovog juna imali i veliki broj turista iz Kuvajta koji, inače, ostaju duže u BiH. Oni su samo u junu ostvarili 2.870 noćenja", rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Istakla je da podaci sa terena govore kako sve više stranih turista iz zemalja Istoka odlučuje da ramazan, ili jedan dio ovog svetog mjeseca, provedu u Sarajevu, odnosno u BiH.

"Kod muslimana u BiH običaj je da se tokom mjeseca ramazana ne putuje negdje drugo, ali koliko smo mi zapazili, u BiH dolazi sve više turista muslimana kako bi u ovoj zemlji dočekali i proslavili vjerske praznike. I sami možete na ulicama Sarajeva tokom mjeseca ramazana vidjeti povećan broj turista iz Turske i iz arapskih zemalja. Očigledno da ih privlači ugodna atmosfera u gradu tokom mjeseca ramazana", rekla je glasnogovornica.

Potreban "vjerski turistički sadržaj"Na kraju napominje kako je potrebno tokom ramazana ponuditi bogat i prigodan sadržaj za te kategorije stranih turista koji posjećuju BiH, kako kaže, i zbog vjerskog turizma.

"Turisti iz Turske i islamskih zemalja osim Sarajeva, koji je za njih obavezna destinacija, posjećuju još Mostar, Bunu, Travnik, Jajce... Uglavnom, mjesta gdje postoje neke atraktivne historijske i kulturne ostavštine. Iako smo i prethodne dvije godine tokom ramazana imali veći broj turista iz Turske i iz islamskih zemalja, zabrinjavajuće je da, konkretno, u Sarajevu nismo imali dobru ponudu za te turiste kojih je bilo više od turista iz drugih zemalja. Nije bilo sadržajnog programa za njih i nije im ponuđeno mnogo u tom smislu. Potrebno je tim ljudima ponuditi adekvatan sadržaj kako bi se ostvarila veća zarada od vjerskog turizma od kojeg neki gradovi imaju veliku ekonomsku korist", istakla je glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Istraživanja pokazuju da BiH ima veliki potencijal za vjerski turizam jer se radi o geografskom prostoru gdje su se srele tri mediteranske civilizacije zapadne Evrope u formi katolicizma, Bizantija u formi pravoslavlja i Otomansko carstvo u formi islama.

Sarajevo je jedna od bosanskohercegovačkih destinacija koja ima mnogo toga ponuditi iz oblasti turizma, ali i religijskog turizma.

Jedinstveno iskustvoKako kažu neki turisti iz Turske koji su u junu posjetili BiH, ramazan u Sarajevu je jedinstveno i posebno iskusto u svijetu jer stranci koji posjete bh. prijestolnicu u svetom mjesecu ramazanu, kako kažu osjete vrlo prijatnju i mirnu atmosferu.

Relevantna istraživanja stručnjaka u oblasti religijskog turizma govore da se oko 200.000 osoba u toku godine odluči za posjetu nekim vjerskim događajima u BiH.

Možda su Međugorje i Ajvatovica u Pruscu najbolji primjeri vjerskog turizma u Bosni i Hercegovini, mjesta koja godišnje posjete veliki broj stranih turista iz svih krajeva svijeta.

Međugorje je također u posljednjih dvadeset godina postalo moderan centar vjerskog turizma i odredište brojnih vjernika iz čitavog svijeta. Međugorje je, pored Lourdesa i Fatime, postalo najpoznatije marijansko svetište u svijetu. Određeni statistički podaci pokazuju da Međugorje svake godine posjeti više od milion vjernika.

Osim Međugorja, najatraktivnija destinacija u oblasti vjerskog turizma u BiH je Ajvaz dedina pećina, odnosno muslimanska vjersko-kulturna manifestacija Ajvatovica kod Prusca. Ajvatovica je najpoznatije dovište Bošnjaka u BiH i desetine hiljada muslimanskih vjernika iz BiH i svijeta svake godine dolaze na Ajvatovicu.

BiH druga najpoželjnija 'halal friendly' destinacija u svijetuJasmin Mulahasanović, stručnjak za marketing i turizam sa austrijskog IMC Univerziteta Krems za AA ističe da je BiH po svom historijskom, vjerskom i kulturnom naslijeđu, jedna od najbogatih zemalja u Evropi.

"BiH ima tri velike vjerske zajednice, a svaka od njih ima svoja značajna vjerska svetišta. To je veliki potencijal za vjerski turizam, Međutim, država nedovoljno radi na promociji kako turizma općenito, tako i vjerskog turizma. Organiziranje i promoviranje turističkih vjerskih lokacija, uz nekoliko izuzetaka, briga je uglavnom vjerskih zajednica ili općina. I pored toga što je naša država jedna od rijetkih država na svijetu, u kojoj stoljećima egzistiraju tri velike religije i tri kulturno religijska miljea, država i entiteti nemaju strategiju razvoja vjerskog turizma", ističe ovaj stručnjak.

Naglašava da je BiH postala veoma interasantna turistička destinacija turistima iz zemalja istoka, posebno islamskih, nakon što je Svjetska organizacija za standardizaciju halal turizam proglasila BiH drugom najpoželjnijom 'halal friendly' destinacijom u svijetu.

"Najposjećenije vjersko svetište i najatraktivnija destinacija u oblasti ove vrste turizma u BiH je Međugorje. Osim toga, veliki značaj u ponudi vjerskog turizma u BiH ima i tekija u Blagaju i vjerska manifestacija Ajvatovica koja je najstarije i najpopularnije mjesto hodočašća za vjernike muslimane u BiH. U nekoliko posljednjih godina imamo veliki porast broja dolazaka turista iz Turske, koji su po statističkim podacima na drugom mjestu, a isto tako i broj turista iz arapskih zemalja je svake godine u porastu, što govori da je BiH kao turistička destinacija veoma interasantna turistima iz ovih zemalja, uzimajući u obzir da je i Svjetska organizacija za standardizaciju halal turizam proglasila BiH drugom najpoželjnijom 'halal friendly' destinacijom u svijetu u 2013. godini", kazao je Mulahasanović.

Potcrtava kako Bosna i Hercegovina ima potencijal da privuče kako turiste s istoka tako i sa zapada, zahvaljujući svom bogatom kulturno-historijskom i vjerskom naslijeđu, ali, dodaje, da se puno više treba uraditi na promociji i brendiranju ukupne turističke ponude, kako bi se iskoristili svi potencijali vjerskog turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: