BiH
21

Na vjerskom turizmu BiH može zarađivati milione svake godine

NAP
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas će prvi put zvanično progovoriti o vjerskom turizmu u našoj zemlji.

Naime, Gazi Husrev-begov vakuf organizira danas prvi okrugli sto o religijskom turizmu u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “Religijski turizam, perspektive i mogućnosti Islamske zajednice”.

Dženan Kaljanac, sekretar Gazi Husrev-begovog vakufa kazao je za agenciju Patria kako Bosna i Hercegovina svake godine može zarađivati milione maraka na vjerskom turizmu.

"Samo u Begovu džamiju prošle je godine ušlo oko 20.000 turista, a harem džamije posjetilo je oko 100.000 turista. Naravno, ovo su podaci koje smo uspjeli zabilježiti, broj turista mora biti daleko veći", kaže Kaljanac.

"Religijski turizam zauzima značajno mjesto u turizmu na globalnom nivou. Zemlje poput Vatikana, Italije, Jordana i drugih po osnovi religijskog turizma privlače hiljade turista svake godine, čime religijske zajednice ostvaruju dvostruku dobit: promociju religije, dogma i ideja koje zastupaju, te materijalne prihode", dodaje on.

Međugorje u BiH, objašnjava Kaljanac, jedno je od najpoznatijih turističkih mjesta u svijetu ovog tipa, a Katolička crkva u BiH, bez obzira na kontroverze o hodočašću u ovo mjesto, ima višestruku korist.

"Islamska zajednica u BiH, pored osnivanja Muzeja u Gazi Husrev-begovom vakufu u Sarajevu i naplate posjete džamija u Mostaru, nažalost, još uvijek nije ponudila domaćoj ni stranoj javnosti program religijskog turizma, i skoro da ne postoje nikakvi informatori o Islamskoj zajednici, muslimanima i njihovom kulturno-civilizacijskom naslijeđu u našoj zemlji", upozorava Kaljanac.

A, naša zemlja, kaže on, turistima iz islamskog svijeta imala bi mnogo toga za ponuditi, od vjerskih objekata koji su često stari i po nekoliko stotina godina do vjersko-kulturnih manifestacija poput Ajvatovice ili dove na Karičima.

"Nakon današnjeg okruglog stola trebali bi biti poznati i zaključci u kojem pravu treba da ide strategija razvoja vjerskog turizma u našoj zemlji", rekao je Kaljanac.