Konačno rješavaju problem
55

Sve više djece traži psihijatrijsku pomoć u Tuzli: Stručnjake imaju, ali ne i prostor za smještaj

A. K.
Klinika za psihijatriju u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Klinika za psihijatriju u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Klinika za psihijatriju u Tuzli bilježi porast pacijenata dječijeg i adolescentnog uzrasta. Kadar za rad sa njima Univerzitetski klinički centar u tom gradu ima, ali ne i prostor za hospitalizaciju pripadnika najmlađe populacije. To će, kako nadležni najavljuju, uskoro biti riješeno.

Posljednji slučaj u kojem je 13-godišnjak pucao i teško ranio nastavnika u Lukavcu otvorio je problem nedostatka smještajnih kapaciteta za djecu koja se suočavaju sa nekim od psiholoških problema. U praksi, takvih je pacijenata sve više u Tuzlanskom kantonu, zbog čega nadležni sada iznalaze rješenje za hospitalizaciju onih kojima je to potrebno.

Naime, nakon što je 13-godišnji dječak teško ranio nastavnika, u Tuzlanskom kantonu se stvorio problem vezano za njegov smještaj u adekvatnu ustanovu. U ovakvom slučaju, riječ je o psihijatrijskoj klinici, međutim, smještajni kapaciteti u Tuzli nemaju mogućnost zbrinjavanja maloljetnika te je dječak prebačen u posebno odjeljenje u Sarajevu.

Narušeno zdravlje najmlađih

Stravična pucnjava u osnovnoj školi u Lukavcu otvorila je općenito pitanje psihičkog zdravlja najmlađih građana Tuzlanskog kantona. Kako praksa pokazuje, ono je prilično narušeno, a u Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kažu da se povećava broj pacijenata. U ranijim godinama na godišnjem nivou ih je bilo okvirno 200, a danas je to čak hiljadu.

"Naš svakodnevni rad pokazuje na povećanu patologiju dječijeg i adolescentnog uzrasta. Za vrlo kratak period broj pregledane djece se udesetostručio na godišnjem nivou. Mi imamo Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju, kao i kadar jer su tu zaposlena dva subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije. Međutim, problem je nedostatak kreveta te naše odjeljenje funkcionira na bazi ambulantnih pregleda i dnevno-bolničkog tretmana", kaže vršiteljica dužnosti načelnice Klinike za psihijatriju Nerminka Aljukić.

U okviru rješavanja ovog problema, za potrebe Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, počelo se sa rekonstrukcijom jedne zgrade koja se nalazi u psihijatrijskom kompleksu. Shodno broju stanovništva, nadležni navode da bi deset kreveta zadovoljilo potrebe hospitalizacije djece, a u prvoj fazi će biti osigurano njih pet.

"Svaki pregled djeteta ne podrazumijeva i potrebu za hospitalizacijom. Mi smo u prošloj godini proceduralno i na konzilijaran način dali uputu za hospitalizaciju u Sarajevu troje ili četvero djece iz Tuzlanskog kantona", navodi Aljukić.

Problem o kojem se govorilo deset godina

O rješavanju problema smještajnih kapaciteta za potrebe Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju u Tuzli govorilo se čak deset godina. Međutim, stvari su se konačno počele pomjerati sa mrtve tačke.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Denijal Tulumović ističe da za dječiju i adolescentnu psihijatriju ne treba posebna medicinska oprema, što predstavlja jednu od olakšica u cijeloj priči.

"Iz prostora predviđenog za Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju izmješten je umjetnički atelje koji je postojao te smo krenuli u renoviranje. Uključila se i Vlada Tuzlanskog kantona sa okvirno 500 hiljada KM, kako bismo nastavili proces koji su pokrenule kolege iz Klinike za psihijatriju skupa sa Fondacijom Mentalno zdravlje za sve iz Brčko distrikta, a koja je za ovu svrhu prikupila skoro 120 hiljada KM", dodaje Tulumović.

Za funkcioniranje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju sa smještajnim kapacitetima 200 hiljada KM za ovu godinu je izdvojeno i iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ovaj novac je osiguran kroz interni rebalans budžeta u zadnjem tromjesečju prošle godine.

"Da bi zavod uopće mogao dodjeljivati novac kroz program zdravstvene zaštite, moraju biti ispunjeni određeni uslovi koji prate standarde, normative i sva rješenja koja određuju prostor, kadar i opremu, a kako bi se krenulo sa djelatnosti dječije psihijatrije", kaže direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić.

Prema standardima i normativima za iduću godinu će iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja TK biti obezbjeđena novčana sredstva u iznosu do milion maraka.