BiH
57

Sve veći broj turista u Mostaru: U maju oboren rekord u broju posjeta

Klix.ba
Oboreni su svi dosadašnji rekordi posjeta i noćenja stranih državljana u maju u Mostaru, potvrdio je u razgovoru za Klix.ba voditelj Turističke zajednice u Mostaru Mensud Duraković.

"Broj turista u maju bio je za 27 procenata veći, dok je broj noćenja porastao za 14 procenata. Mostar je nezaobilazna destinacija za turiste, a mi smo sretni što je turizam grana privrede koja omogućava i garantuje razvoj privrede BiH, kao i povećanja radnih mjesta", kazao je Duraković.

I posljednjih dana turisti su preplavili Stari grad. Našu šetnju kroz staru jezgru iskoristili smo za ugodan razgovor sa nekima od njih.

"Tu sam tek dva dana. Na proputovanju sam, ali mi je lijepo. Drago mi je što sam došla u ovaj grad. I danas se vide ožiljci rata, ali je duša Mostara ostala", kazala nam Jelena iz Kragujevca.

Italijan Alberto prvi put je posjetio grad na Neretvi. Klima i ljudi mu se dopadaju.

"Malo me nerviraju parking mjesta. Teško ih je pronaći. Jučer sam posjetio Stari most, zaista je prelijep. Došao sam na ideju da produžim svoj odmor kako bih prisustvovao skokovima", kazao je italijanski državljanin.