BiH
3

Sve spremno za početak nove školske godine u KS, nastava počinje 1. septembra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nova školska 2015./2016. godina za učenike na području Kantona Sarajevo počinje u utorak, 1. septembra, u 75 osnovnih i 39 srednjih škola.

Stručna suradnica u Ministarstvu obrazovanja KS-a Lamija Husić kazala je Feni da su, shodno tome, školski objekti u vrijeme raspusta pripremani i uređivani, u smislu krečenja, molerskih i stolarskih te drugih vrsta radova, sve da bi učenici imali što bolje uvjete za rad.

"Sve je spremno za početak nove školske godine. Popravni ispiti su završeni i u osnovnim i u srednjim školama, a toj djeci se izdaju svjedočanstva da bi se mogli upisati u naredni razred. Nakon ljetnog raspusta nastavnici su se vratili na radna mjesta, a prvo školsko zvono u ovoj školskoj godini oglasit će se u utorak, 1. septembra", kazala je.

Podsjetila je da je Ministarstvo obrazovanja KS-a, uz podršku svih općina s područja Kantona Sarajevo, organiziralo aktivnosti u okviru kojih je učenicima omogućeno da razmjenjuju korištene udžbenike iz prethodne školske godine za udžbenike za novu školsku godinu.

"Ta aktivnost je organizirana na području svih sarajevskih općina, u školama domaćinima. To je doprinos Ministarstva u smanjenju direktnog udara na porodični budžet uoči početka nove školske godine, a namjera je da ta aktivnost postane tradicionalna", kazala je.

Husić ističe da će Ministarstvo osigurati komplete udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole koje će oni dobiti nepovratno, a tu aktivnost realiziraju već osmu godinu zaredom. Koncipirani su kao radni udžbenici, a uz dio iz kojeg uče sadrže i dio koji se popunjava zbog čega nije praktično da ih vraćaju.

"Već nekoliko generacija dobija, kao neku vrstu poklona Ministarstva, komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole", kaže ona.

Besplatne udžbenike dobit će i učenici koji ove školske godine upisuju šesti i sedmi razred osnovne škole iz kategorija romskih, porodica u stanju socijalne potrebe i iz porodica u kojima se školuje troje i više djece.

Po završetku školske godine oni su obavezni vratiti te udžbenike, te tako narednim generacijama omogućiti da ih koriste. Većina novca za te namjene osigurana je iz budžeta Ministarstva obrazovanja KS-a, a sufinansijer je resorno federalno ministarstvo koje je osiguralo sredstva za učenike tih kategorija iz svih kantona spram njihovog broja.

"Dosadašnja iskustva pokazuju da su školske biblioteke solidno popunjene, a određene kategorije učenika uistinu na ovakav način mogu dobiti udžbenike", kazala je.

Husić podsjeća da, nakon drugog upisnog roka, mali broj učenika još nije upisan u prvi razred srednje škole te ih je pozvala da to učine što prije i upišu jednu od škola u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

Podsjetila je na roditeljsku dužnost, ali i zakonsku obavezu kojom je regulirano da su djeca koja završe osnovnu školu obavezna upisati srednju školu i pohađati je najmanje dvije godine.

"Žao nam je što se ta djeca nisu upisala u školu koja im je bila prvobitni izbor, ali još ima dosta kvalitetnih škola koje rade po dobrim programima. Važno je da učenici budu 1. septembra u školskoj klupi, informiraju se o nastavnim planovima i programima i upoznaju o predmetnim nastavnicima i ostalim učenicima", kazala je Husić.

Nastava u prvom polugodištu u ovoj školskoj godini trajat će do 31. decembra, kad za učenike počinje četverosedmični zimski raspust.