BiH
0

Sve spremno za početak izjašnjenje Mladića o krivici

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U haškom Tribunalu (ICTY) sve je spremno za početak ročišta na kojem bi se haški optuženik i bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić trebao izjasniti o krivici po optužnici koja ga u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, potvrdila je za Agenciju FENA Nerma Jelačić, glasnogovornica ICTY-a.

Glasnogovornica ICTY-a, međutim, nije htjela komentirati medijske navode o tome "da se Mladić neće pojaviti na za danas zakazanom ročištu", nazivajući ih spekulacijama.

Kako su mediji ranije prenijeli, postoji mogućnost da se Mladić zbog kašnjenja u izboru stalnog branitelja ne pojavi na zakazanom ročištu.

Inače, ICTY od jutros "opsjedaju" brojne novinarske ekipe, u iščekivanju kako će teći daljni razvoj događaja.

Najtraženiji haški bjegunac se na ročištu 3. juna nije htio izjasniti o izmjenjenoj optužnici, a nakon što mu je holandski sudija Alphonso Orie predočio sadržaj sažetka optužnog akta, optužbe je nazvao "gnusnim".

Mladić je uhapšen u Lazarevu kod Zrenjanina (R Srbija) 26. maja, a u pritvorsku jedinicu ICTY-a u Sheveningenu izručen je 31. maja.

Prema pravilima (Statut) ICTY-a, ukoliko se Mladić odbije izjasniti o optužnici i nakon 30 dana od prvog pojavljivanja pred ICTY-om, sudija za prethodno saslušanje će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio da nije kriv, nakon čega se u zakonskom roku zakazuje termin za početak suđenja u ovom predmetu.