BiH
0

ICTY: Ratko Mladić još nije imenovao advokate

FENA
Optuženi Ratko Mladić nije do danas imenovao advokate koji će ga braniti pred Haškim tribunalom, niti je od suda zatražio da ga pregledaju ljekari koje bi sam izabrao, izjavio je u srijedu predstavnik Tribunala Martin Petrov.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bh. opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN-a za taoce, 1992-95.

Mladić će 4. jula po drugi put biti izveden pred sudiju Tribunala kako bi se izjasnio o krivici po 11 tačaka optužnice. Ukoliko odbije da kaže osjeća li se krivim ili ne, sudija će, po pravilima Tribunala, u spis uvesti da je optuženi izjavio da nije kriv, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alphonsom Orieom, general Mladić je 3. juna odgodio izjašnjavaje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po statutu suda. Mladić je tada kazao da želi da u međuvremenu sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prebacile specijalnim avionom u Rotterdam i predale ga sudu.