Sutra polazi Marš mira
218

Sve spremno za obilježavanje 11. jula, otkrivamo koji strani zvaničnici stižu u Potočare

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, a kolektivna dženaza 11. jula i Marš mira koji sutra polazi iz Nezuka, dva su glavna događaja. I ove godine u dolinu bijelih nišana stići će nekoliko hiljada građana, ali i domaći te inozemni zvaničnici.

Ovog 11. jula navršit će se punih 27 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Organizacioni odbor završio je sve pripreme, a nedavno je sačinjen i zvaničan program svih događaja koji prethode ili će biti realizirani nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida. Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci radili na tome, kako bismo ove dane dočekali spremni te u organizacionom smislu ne bi trebalo biti problema. Ove godine vraćamo se u pretpandemijski način djelovanja, tako da nemamo bilo kakvih ograničenja, kada je riječ o broju učesnika. Shodno tome, ove godine imamo i organizovani prijevoz svih onih koji žele prisustvovati komemoraciji i kolektivnoj dženazi", kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ove godine na kolektivnoj dženazi u Potočarima će biti ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, a za spuštanje u kabur njihovih posmrtnih ostataka saglasnost su dali članovi porodica.

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopćeno je da je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Svi oni koji žele doći na kolektivnu dženazu i odavanje počasti ubijenim Bošnjacima u julu 1995. godine, to mogu učiniti, bez bilo kakvih ograničenja. Prelimirano, ove godine se očekuje dolazak nekoliko hiljada Podrinjaca, građana iz ostalih dijelova BiH te domaćih i inozemnih zvaničnika.

"Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili, 11. jula će u Potočare stići visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić, potpredsjednica njemačkog Bundestaga Aydan Ozoguz, zamjenica generalnog sekretara UN-a Alice Nderitu, ministrica odbrane Nizozemske Kasja Ollongren, parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske i potpredsjednik AK Partije Numan Kurtulmus, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović te Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, predstavnik Vatikana te član Savjetodavnog vijeća (Majlis Ash Shura) Saudijske Arabije", otkrio nam je Fejzić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Organizacioni odbor sastavio je cjelokupan program obilježavanja 27. godišnjice, a konkretno, kada je riječ o 11. julu, program u Srebrenici počet će u 10:30 sati u Fabrici akumulatora, gdje je predviđeno obraćanje zvanica.

Sat i po vremena kasnije na Memorijalnom kamenu će biti odata počast i položeno cvijeće žrtvama genocda. U periodu od 13:20 do 13:50 sati u Musalli Memorijalnog centra Potočari bit će obavljen vjerski program, nakon čega će uslijediti dženaza-namaz i dova šehidima genocida.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, kao najveći događaj koji prethodi obilježavanju 11. jula je Marš mira, a iz organizacionog pododbora za Klix.ba je potvrđeno da je sve spremno za višednevni pohod.

Između četiri i pet hiljada osoba putem spasa na potezu od Nezuka do Potočara počet će koračati sutra, a polazak je planiran u vremenskom periodu između 8:30 i devet sati ujutro.

"Prvog dana koračat ćemo do Liplja, a planirano je nekoliko historijskih časova i klanjanje džuma-namaza. Prema procjenama, na kranjoj destinaciji planirano je da budemo između 17 i 18 sati, a onda je zakazan smještaj. Sat vremena po dolasku planiran je kolažni program kroz koji ćemo podsjetiti na sve ono što se doživjelo u julu 1995. godine, uz edukativne sadržaje u vidu projekcije filmova i slično", kazao nam je predsjednik pododbora za održavanje Marša mira Amir Kulaglić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U subotu, odnosno 9. jula, planirano je klanjanje bajram-nama, nakon čega će se krenuti put Mravinjaca gdje će u kampu biti upriličen program povodom muslimanskog blagdana.

"Mi ćemo 10. jula u jutarnjim satima krenuti prema Potočarima, a na tom putu ćemo također imati nekoliko historijskih časova. Dolazak je predviđen između 17 i 18 sati, a u Memorijalnom centru ćemo se spojiti s učesnicima Marša mira koji će krenuti iz Žepe 9. juna, nakon klanjanja bajram- namaza", pojasnio je Kulaglić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Svi učesnici koji krenu u Maršu mira, proći će trasom u dužini većoj od 100 kilometara, koja je prilično zahtjevna te fizički i psihički iscrpljujuća.

"Učinit ćemo sve da brzina kretanja bude prilagođena vremenskim uslovima i konfigurciji terena. Prema našem mišljenju, ljudi koji su barem malo fizički spremni, moći će izdržati sve napore", dodao je on.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je riječ o logistici, ona je u potpunosti spremna, kako bi učesnici imali sve ono što im je potrebno.

"Mi ćemo imati okvirno 100 redara, zatim sanitetsko obezbjeđenje u kojem se nalazi 17 medicinskih ekipa raspoređenih u tri smjene, kao i devet ekipa iz Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Na raspolaganju će nam biti i terenska auta, Gorska služba spašavanja i Federalna uprava civlilne zaštite te ukoliko neko bude iscrpljen i izvan mogućnosti da nastavi dalji pohod, bit će obezbijeđen transport do kuće", istaknuo je Kulaglić.

Osim učesnika Marša mira, u Potočare se prije 11. jula očekuje dolazak biciklista iz Goražda i Bihaća, motociklista iz Sarajeva, ultramaratonaca iz Vukovara te kvadista koji će se kretati trasom puta spasa od Nezuka ka Potočarima.