BiH
0

Sve spremno za gradnju četvrtog paviljona studentskog centra u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su sve procedure za izgradnju četvrtog paviljona studentskog centra u Banjoj Luci završene i da gradnja može da počne već sljedeće sedmice.

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske rekla da se od Univerziteta u Banjoj Luci očekuje da potpiše ugovor o izgradnji i da je izvođač radova spreman.

Ona je dodala da su sredstva od 6,2 miliona KM za tu namjenu obezbijeđena i da će se radovi odvijati u planiranim rokovima.

Cvijanovićeva je izrazila očekivanje i da će poslovi na izgradnji studentskih domova na Palama sigurno biti okončani tokom ove godine.

"Razgovarali smo i o ostalim pitanjima koja se odnose na standard studenata, ali i na određena organizaciona i statusna pitanja, od kojih je jedno uspostavljanje studentskog grada", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za narednu sedmicu najavila finalni sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture, Republičke Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, grada Banja Luka i Pravobranilaštva koji bi trebalo da doprinesu donošenju odgovarajućih statusnih rješenja u vezi sa uspostavljanjem studentskog grada.

Cvijanovićeva je predstavnike studenata upoznala i sa relevantnim pitanjima u vezi sa posljednjim dešavanjima u Federaciji BiH, navodeći da su studentski predstavnici, kako je rekla, izašli sa prilično zrelim izjavama.

Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica izrazio je zadovoljstvo zbog rješenja problema izgradnje četvrtog paviljona i konstatovao da je Vlada ispunila svoj dio obaveza.

"Sada apelujemo na menadžment Univerziteta da što prije okonča postupak potpisivanja ugovora sa izvođačem radova i radovi mogu da počnu već naredne sedmice", rekao je Govedarica.

On je izrazio zadovoljstvo i dinamikom izgradnje dva studentska doma na Palama sa po 300 mjesta i ukazao na potrebu rješavanja pitanja studentskog smještaja u ostalim univerzitetskim gradovima.

"Prioritet Unije studenata je formiranje studentskog grada u Banjoj Luci, što je veliki korak za studentski centar koji otvara velike mogućnosti u oblasti uslova života studenata, zdravstvene zaštite, kulturnog života i zapošljavanja", rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, Unija studenata ima podršku Vlade i za izgradnju spomen obilježja poginulim studentima i profesorima u proteklom ratu, koji će projektovati studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta banjalučkog univerziteta.

Danas je dogovoreno i raspisivanje konkursa za studentske projekte za 2014. godinu, koje će se desiti u martu.