|

Sve manje učenika u tuzlanskim školama, tehnološki višak 177 nastavnika

Sve manje učenika u tuzlanskim školama, tehnološki višak 177 nastavnika
94
A. K.
21.7.2019. u 19:04
90
komentara
94

dijeljenja
Sve manje učenika u tuzlanskim školama, tehnološki višak 177 nastavnika Foto: Arhiv/Klix.ba
Trend smanjenja broja učenika u osnovim i srednjim školama uz pad broja formiranih odjeljenja u Tuzlanskom kantonu su doveli do toga da je ove godine tehnološkim viškom proglašeno 177 prosvjetnih radnika.
Kada je riječ o upisanim učencima u prve razrede osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu taj broj je svake godine u prosjeku manji za njih 200.

Nastavak lošeg trenda bit će primjetan i u školskoj 2019./2020. godini kada se očekuje da će biti upisano između 4.000 i 4.100 učenika, što također predstavlja smanjenje u odnosu na godinu ranije.

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elmir Tukić za Klix.ba kaže da su pad broja učenika i smanjenje broja odjeljenja utjecali na izostanak potrebe za radnom snagom te je ove godine tehnološkim viškom u osnovim školama proglašen 121 nastavnik, stručni saradnik ili ostali zaposlenik, dok je u srednjem obrazovanju taj broj 56.

Međutim, prema njegovim riječima, 177 osoba neće ostati bez zaposlenja, s obzirom na to da je u skladu s programom zbrinjavanja Vlada TK ranije oformila dvije komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u punim omjeru ili djelimično, popularno rečeno onih koji su proglašeni tehnološkim viškom. Komisije su bile sačinjene od predstavnika resornog ministarstva, direktora škola i sindikata, a postupak zbrinjavanja je okončan.

"Prema potrebama i pravilnom politikom zapošljavanja osoba na određeno vrijeme mi smo dovedeni u poziciju da smo ove godine mogli zbrinuti one koji su proglašeni tehnološkim viškom. Komisija je zaposlenike zbrinjavala na osnovu utvrđene bod liste i imala je tendenciju da ih pokuša zbrinuti najadekvatnije u odnosu na mjesto stanovanja, kako bi se smanjili troškovi prijevoza i slično", kaže Tukić za Klix.ba.

Elmir Tukić (Foto: A. K./Klix.ba) Elmir Tukić (Foto: A. K./Klix.ba)


U osnovnom obrazovanju ove godine tehnološkim viškom najviše je proglašeno nastavnika iz predmeta Historija i Geografija, koji prema utvrđenom nastavnom planu i programu mogu raditi i na predmetima Religijska kultura i Građansko obrazovanje. Tukić naglašava da je ove godine 11 nastavnika razredne nastave proglašeno tehnološkim viškom, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu.

Kao jedan od razloga za smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama Tukić vidi u odlascima cjelokupnih porodica iz Bosne i Hercegovine.

"Osnovno školstvo je jedan živi organizam i primjetno je da je u ruralnim sredinama došlo do smanjenja broja učenika u znatnoj mjeri, što nije prisutno u gradskim školama. Vjerovatno je to posljedica i unutrašnjeg kretanja stanovništva iz ruralnog područja u gradske sredine", navodi.

Koliko će manje odjeljenja biti formirano u školama u Tuzlanskom kantonu u odnosu na godinu ranije znat će se egzaktno tek u septembru, jer tada svoje izvještaje dostavljaju škole.

Odgojno-obrazovni proces u osnovnom školstvu u Tuzlanskom kantonu se realizira u 200 školskih objekata, odnono 88 centralnih škola i 122 objekta područnih škola.

S obzirom na to da se u 2020. godini očekuje iseljenje osoba iz kolektivnog centra u Mihatovićima tehnološkim viškom bit će proglašeno okvirno 15 osoba koje su zasnovale radni odnos na neodređeno u tamošnjoj Osnovnoj školi Podrinje. Ova škola će biti zatvorena, međutim, iz resornog ministarstva navode da već postoji rješenje za zbrinjavanje zaposlenika kroz konkurs koji se sprovodi svake godine u ljetnom periodu.

S druge strane, Tukić navodi da su nosioci školstva nastavnici i stručni saradnici za koje najveći izazov predstavlja reforma obrazovnog sistema koja je naprasno počela prije deset godina.

Mišljenja je da reforma u kompleksnom obrazovnom sistemu treba imati evolucioni, a ne revolucioni pristup s naglim rezovima, kako bi promjene koje se traže od nastavnika, škole i školstva bile vidljive i mjerljive.

"Nastavnici se zaista snalaze u svemu tome, ali je potrebno u kontinuitetu vršiti edukaciju te revidirati programske sadržaje, ne samo zbog pretrpanosti, već i modernizacije zastarjelih programa. Treba ići s ciljem da učenici imaju što kvalitetnije obrazovanje, a da im praćenje sadržaja bude što zanimljivije", kaže Tukić, koji je stava da nastavnike treba rasteretiti pretjerano velikih birokratskih obaveza koje su vezane za rješavnje raznih vrsta papirologije.

Inače, najveću pažnju javnosti u ljetnom periodu u Tuzlanskom kantonu privlači konkursna procedura koja je vezana za prijem nastavnika i stručnih saradnika na određeno vrijeme. Ove godine konkurs bi trebao biti objavljen krajem ovog, eventualno početkom idućeg mjeseca.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...