Tuzlanski kanton
36

Sve manje učenika u školskim klupama, osnovci žele samo u medicinsku školu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U proteklih deset godina na području Tuzlanskog kantona došlo je do pada broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole. Od 2006. do danas u osnovne škole upisano ih je 14.184 manje, dok sistem srednjeg obrazovanja bilježi pad od 9.182 učenika.

Maturanti osnovnih škola trenutno se najviše opredjeljuju za medicinsku školu, što je u suprotnosti s potrebama tržišta rada u Bosni i Hercegovini.

Alarmantan broj zahtjeva

Fenomen upisa u medicinske škole i ove godine će biti aktuelan prilikom upisa osnovaca u srednje škole.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović isiče da je ovo ministarstvo i ove godine dobilo zahtjeve za upis velikog broja odjeljenja. Samo u Medicinsku školu u Tuzli, istče on, stigao je zahtjev za formiranje njih 12.

"Mi smatramo da Medicinska škola u Tuzli nema dovoljan prostorni i kadrovski kapacitet za toliki broj odjeljenja. Oni rade u dva objekta, što je vrlo neuslovno, prema tome, taj broj ćemo najvjerovatnije reducirati. S druge strane, na području TK ove godine, prema planu upisa, odnosno zahtjevima koje smo dobili od škola, mi imamo blizu 22 odjeljenja medicinske škole, što je strahovito", istakao je Muratović.

Inače, trend upisa i završavanja medicinske škole u cilju odlaska iz naše zemlje kod mladih osoba traje već nekoliko godina, a stručna javnost smatra da je potrebno provesti određene reforme koje će dovesti do izmjena upisne politike u školama u TK. Upravo ovo je i jedan od zaključaka donesenih za vrijeme tematske sjednice Vlade TK koja je danas održana u Tuzli.

"Nakon dugog vremenskog perioda organizirali smo prvi put sjednicu koja se bavila upisnom politikom u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u TK. Imali smo vrlo referentne učesnike koji su nam dali svoja promišljanja u kojem pravcu upisna politika treba ići, kao i predstavnike Univerziteta u Tuzli koji su razumjeli potrebe revidiranja upisne politike u smislu prilagođavanja tržištu rada", dodao je Muratović.

Smatra i da je potrebno usvojiti kvalitetniji način utvrđivanja afiniteta kod osnovaca, kako bi se isti usmjerio u oblast u kojoj može dati svoj maksimum.

Osnovci ne žele u zanatlije

Tržište ovog kantona trenutno vapi za radnicima u oblasti građevinarstva, metalne industrije i saobraćaja. Kako je zaključeno na spomenutoj sjednici, sve su ovo zanimanja koja, nažalost, ne bude interesovanje kod budućih srednjoškolaca.

"Kuhar je trenutno najtraženije zanimanje u svijetu, a mi jednostvno imamo problem da nam se djeca ne upisuju. Imamo i problem da nam se djeca ne upisuju za slastičare, a potražnja za njima je također velika. Moramo na jedan drugačiji način okrenuti filozofiju kako bi djeca shvatila da se od tih zanimanja fino živi. Mi imamo veliki pritisak na medicinsku školu jer je neko 'prosuo priču' da se od toga fino živi i da se može ići u Njemačku", smatra sekretar Obrtničke komore TK Abdulah Hadžiabdić.

Direktor pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča smatra da je sistem obrazovanja moguće u veoma kratkom periodu izmijeniti i uskladiti s potrebama tržišta rada, naglasivši da veliku ulogu u odabiru životnog usmjerenja kod učenika trebaju odigrati i roditelji.

"Gdje god se pokaže potreba za određenim profilom, resorno ministarstvo i naš zavod u roku od tri-četiri mjesca mogu napraviti plan. Međutim, kod nas je problem da mi to sve odradimo, ali se djeca ne upisuju. Mi smo, kada je riječ o medicinskoj školi, napravili jednu 'ogradu' uz pomoć mature, tako da ovu školu ne može svako upisati", kazao je Čiča.

Očekuje se drastično smanjenje broja studenata

U procesu osnovnog obrazovanja u TK trenutno se nalazi 39.066 učenika, dok srednje škole pohađa njih blizu 16.000.

Prema trenutnim projekcijama, na Univerzitet u Tuzli u sljedećoj akademskoj godini bit će upisano 2.900 potencijalnih studenata, što predstavlja drastičan pad u odnosu na godine ranije.

"U prethodnoj akademskoj godini u odnosu na prethodne dvije, imali smo blizu 500 manje upisanih studenata. Ako budemo pratili trend upisa na Univerzitet u Tuzli koji je otprilike 34 posto od ukupnog broja svršenika srednje škole, onda možemo očekivati drastičan pad upisanih. Moraju su mijenjati pedagoški standardi kada je u pitanju univerzitet, a potrebno je i smanjiti opterećenje kao uslov za upis na akademske godine. U isto vrijeme potrebno je voditi računa da se nastavi kontinuitet kako akademskog, tako i obrazovnog segmenta unutar ovog resora", izjavio je predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK Midhat Čaušević.

Učesnici današnje sjednice očekuju da će se u narednom periodu otvoriti šira rasprava u stručnoj javnosti koja bi trebala polučiti jedan kvalitetniji plan upisa u školama u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.