Nakon prvog upisnog roka
31

Sve manje studenata na Univerzitetu u Tuzli, najveće interesovanje za medicinu i elektrotehniku

A. K.
Univerzitet u Tuzli dobit će 1.137 studenata nakon prvog upisnog roka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli dobit će 1.137 studenata nakon prvog upisnog roka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz godine u godinu sve je manji broj novih studenata koji se upisuju na Univerzitet u Tuzli. Nakon prvog upisnog roka u ovoj visokoškolskoj ustanovi ostalo je slobodno više od hiljadu mjesta, a dosad najveće interesovanje budući studenti su pokazali za medicinu i elektrotehniku.
Prvi upisni rok za prvi ciklu studija okončan je na Univerzitetu u Tuzli, u okviru kojeg je upisano 1.137 studenata. Kako su naveli iz ove visokoškolske ustanove, svršeni srednjoškolci najveće interesovanje pokazali su za Medicinski, Farmaceutski i Fakultet elektrotehnike.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić ističe da je prvi upisni rok u ovoj visokoškolskoj ustanovi bio raspisan za prijem 2.177 studenata za prvi i drugi ciklus studija.

"U prvom upisnom roku popunjeno je nešto više od 50 posto raspisanih mjesta, prijemi ispiti su održani 5. jula, a trenutno je u toku upis naših budućih studenata. Ostalo nam je upražnjeno još 1.040 mjesta na prvom ciklusu studija, s obzirom na to da nam je konkurs za prijem na drugi i treći ciklus studija otvoren do kraja septembra ove godine", kazala nam je Hadžigrahić.

Najmanja zainteresiranost za Prirodno-matematički i Filozofski fakultet

Najmanja zainteresiranost ove godine je bila za studiranje u prvom ciklusu studija na Prirodno-matematičkom i Filozofskom fakultetu, odnosno njegovim odsjecima historije i biologije.

Drugi upisni rok za prvi ciklus studija će biti otvoren 23. augusta ove godine, a Hadžigrahić se nada da će i ovi fakulteti dobiti dodatni broj studenata.

Da je trend sve manjeg broja upisanih studenata na ovoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u Tuzlanskom kantonu prisutan iz godine u godinu, pokazuju i zvanični brojevi. Hadžigrahić razlog za to vidi u smanjenom broju srednjoškolaca koji stječu pravo za upis na fakultete po okončanju srednjeg obrazovanja.

"Iz godine u godinu se smanjuje broj srednjoškolaca koji završetkom školovanja stječu pravo za nastavak visokoškolskog obrazovanja. Prošle godine smo u ovo vrijeme upisali 1.160 studenata, a sada je pravo steklo njih 1.137", dodaje Hadžigrahić, istaknuvši da je Univerzitet u Tuzli nešto veći broj upisanih studenata imao u pandemijskoj 2020.godini.

Privatni i javni fakulteti u istoj ravni

Osim toga, i drugi su razlozi zbog kojih je sve manji broj studenata na javnim univerzitetima. Među najznačajnijim su odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine, teška ekonomska situacija, ali i otvaranje privatnih fakulteta čiji su načini djelovanja u nekoliko navrata bili sporni, dok su diplome bile predmetima ispitivanja.

Inače, Vlada Tuzlanskog kantona nešto ranije odbila je dati saglasnost na odluke senata pet visokoškolskih privatnih ustanova u ovom kantonu, zatraživši da utvrde nove prijedloge broja studenata za upis kao i prethodne godine.

Privatne visokoškolske ustanove su to i učinile te su se tako našle u ravni s Univerzitetom u Tuzli, a za koji je vlada donijela odluku o upisu 43 studenta manje nego što je to bio slučaj prošle godine.

Shodno tome, ovoj javnoj visokoškolskoj ustanovi je odobren upis 2.177 studenata, od čega se njih 1.150 može finansirati iz kantonalnog budžeta, 937 može imati status samofinansirajućih, dok je 90 vanrednih.